Încă privat de libertate în Germania, separatistul catalan Carles Puidgemont a depus plângere în Belgia, prin intermediul consilierilor săi, pentru violarea vieţii sale private. În urmă cu două săptămâni, un dispozitiv de urmărire ar fi fost descoperit sub maşina sa. Acest dispozitiv le permitea celor care l-au instalat să poată monitoriza drumurile făcute de fostul preşedinte catalan, potrivit El Espanol si La Libre, citate de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ziarului "El Español", nu acest dispozitiv este cel care ar fi permis arestarea lui Puigdemont, deoarece el fusese descoperit cu două săptămâni în urmă.

"Potrivit unor surse confirmate de Securitatea de Stat, locația mașinii sale a fost raportată mulțumită serviciilor spaniole", a spus ziarul hispanic. Prin urmare, o plângere a fost depusă la poliţie, care refuză să facă orice comentariu. Anchetatorii încearcă acum să descopere identitatea celui care a instalat dispozitivul sub maşina lui Puigdemont şi mai ales să afle care erau intenţiile acestuia.

O cartelă sim descoperită în această baliză ar putea permite găsirea proprietarului său. În tot cazul, această descoperire repune în cauză securitatea din jurul preşedintelui catalan, înconjurat totuşi permanent de gărzi de securitate. Cei doi poliţişti catalani care îl însoţeau pe Carles Puigdemont în momentul arestării sale în Germania au fost arestaţi de poliţia naţională spaniolă, a informat miercuri cotidianul "El País" pe baza unor surse poliţieneşti.

Marţi, 27 martie, Parchetul spaniol a deschis o anchetă preliminară penrtu a determina dacă aceşti poliţişti au comis sau nu un delict de ascundere a infractorului. Xavier Goicoechea Fernández, unul dintre cei doi polițişti, a fost arestat pe aeroportul din Barcelona, ​când cobora din avionul venit de la Bruxelles. Celălalt "Mosso d'Esquadra", Carlos de Pedro López, a fost arestat lângă casa lui din Barcelona, ​​precizează "El País".

Ambii poliţişti au fost în mașina care îl ducea pe liderul separatist Carles Puigdemont înapoi la Bruxelles, atunci când acesta a fost arestat pe teritoriul Germaniei. Cei doi polițişti solicitaseră câteva zile libere pentru "motive personale" și se duseseră în Belgia, pentru a ajuta la protejarea fostului președinte al guvernului catalan, mai scrie cotidianul spaniol. Codul Penal al Spaniei pedepsește cu închisoare de la șase luni până la trei ani închisoare ascunderea unui infractor sau ajutarea acestuia "având cunoștinţă de săvârșirea unei infracțiuni (.

..) şi de presupuşii responsabili de o infracțiune pentru a evita ancheta autorității" judiciare.