Poliția britanică a ajuns la concluzia că, contactul fatal cu agentul neurotoxic care la 4 martie i-a intoxicat grav la Salisbury pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica sa, Iulia, s-a făcut prin atingerea ușii din fața casei. Ştirea a fost dată de BBC citând surse de la Scotland Yard. Responsabilii departamentului anti-terorism de la Scotland Yard au anunţat într-un comunicat că pe ușa casei a fost găsită cea mai mare urmă de substanţă chimică, potrivit La Stampa, citata de Rador.

Serghei SkripalFoto: Captura YouTube

Cu toate acestea, agenţii britanici au adăugat că investigațiile continuă şi sunt concentrate acum în jurul casei lui Skripal, aflată într-o zonă rezidențială din Salisbury (în sudul Angliei), precizând că verificările efectuate în zonele din jurul locuinţei sunt doar de precauție și că pe teren continuă să opereze 250 de agenți. De asemenea, anchetatorii au confirmat faptul că, în acest stadiu, pentru comunitatea locală riscul ar trebui să fie ''scăzut''.

Între timp, ciocnirea (verbală) cu Rusia continuă. Pentru autorităţile de la Moscova, afacerea Skripal este „o uriaşă provocare politică “ în care se află mâna ''serviciilor speciale britanice''. Iar acum, Londra trebuie să dovedească contrariul. Dacă nu va reuşi, Rusia va considera întreaga afacere ca pe ''un atentat la viața cetățenilor săi'.' În timp ce primul-ministru Theresa May a apreciat decizia preşedintelui american Donald Trump de a expulza aproximativ 60 de diplomați ruși și împreună au împărtășit satisfacţia provocată de expulzările decise de alte 26 de țări, Kremlinul a asigurat că răspunsul său ''va sosi în timp util'' și că totul va fi organizat cu scopul de a ''respecta interesele Rusiei''.

Nu e nicio grabă. Pe de altă parte, situația este într-o evoluţie continuă. Luxemburgul și Malta şi-au chemat înapoi ambasadorii, în timp ce Belgia a decis de-abia astăzi să expulzeze un diplomat rus. Serghei și Iulia Skripal, în vârstă de 66 și respectiv 33 de ani, s-au simţit rău în ziua de 4 martie, la câteva ore după ce au ieşit din casă pentru a lua prânzul și pentru a face o plimbare și s-au prăbușit pe banca unui parc dintr-o zonă comercială a oraşului.

Ambii se află în continuare la spital, sedaţi, în condiţii definite ''critice, dar stabile''.