Bulgaria, care are un puternic lobby pro-rus în guvern, are nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă va urma exemplul aliaților din NATO și Uniunea Europeană în decizia de a expulza diplomați ruși în scandalul otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal în Marea Britanie, notează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un interviu acordat agenției de presă Reuters, vicepremierul bulgar Tomislav Doncev a declarat că "situaţia politică din Bulgaria este de aşa natură încât acest tip de decizii trebuie să fie luate în consens", referindu-se astfel la un puternic punct de vedere în guvernul de coaliție care favorizează stabilirea unor legături bune cu Rusia.

"În acest moment, că e bine sau rău, nu există un asemenea consens", a adăugat Doncev.

Vicepremierul bulgar a precizat că orice acțiune întreprinsă de țara sa ar fi văzută ca un semnal de solidaritate cu Marea Britanie și aliații săi și, de asemenea, ca un semnal pentru Rusia. "Ținând cont de faptul că guvernul nostru este o coaliție, nu sunt convins că o astfel de decizie poate fi luată atât de ușor și de repede".

Doncev a declarat că Bulgaria va aștepta pentru moment un raport al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, spunând că Sofia monitorizează îndeaproape evoluțiile.

Bulgaria, care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, şi-a rechemat, până în prezent, doar ambasadorul de la Moscova după ce Serghei Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu o substanţă neurotoxică, pe teritoriul Marii Britanii. Autoritățile de la Sofia nu au urmat însă și exemplul celor mai multe dintre statele membre UE şi al aliaţilor NATO, care au expulzat zeci de diplomaţi ruşi de pe teritoriile lor, în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Reuters notează că Bulgaria, care a fost eliberată de sub dominația otomană de către Rusia, a devenit una dintre cele mai ascultătoare state sovietice în timpul Războiului Rece. Mulți bulgari simt o puternică afinitate culturală față de Rusia. Această moștenire se traduce într-un guvern de coaliție în care partidul GERB de centru-dreapta împărtășește puterea cu trei partide naționaliste mai mici care, în diferite grade, sprijină legături mai bune cu Rusia și susțin că Bulgaria ar trebui să adopte o poziție echilibrată față de cazul Skripal.

Atât preşedintele bulgar Rumen Radev, cât şi Partidul Socialist - cea mai mare formaţiune de opoziţie din Bulgaria - insistă că sunt necesare dovezi concrete suplimentare ale implicării Rusiei în otrăvirea lui Skripal.

"Avem un caz neclar, nu avem dovezi de participare a Rusiei", a declarat Volen Siderov, liderul partidului pro-rus, naționalist Atac, unul dintre partenerii de coaliție ai GERB.