Noua Zeelandă nu va permite intrarea pe teritoriul său a diplomaților ruși expulzați de alte țări, a declarat joi premierul Jacinda Ardern, potrivit Reuters. După otrăvirea lui Sergei Skripal Marea Britanie a expulzat 23 de ruși ce ar fi fost spioni sub acoperire diplomatică, iar SUA și alte țări au expulzat alți peste 100 de diplomați.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noua Zeelandă nu a expulzat niciun rus, Ardern spunând zilele trecute ca motivul este că nu există spioni ai Moscovei la ambasada din Noua Zeelandă, așa cum este cazul în alte state.

Ea a spus joi că va cere aliaților numele rușilor expulzați și că aceștia nu vor putea să intre în Noua Zeelandă, măsura aceasta fiind una de protest față de ”răspunsul neadecvat” al Moscovei față de cazul Skripal.

”Acele nume vor fi puse pe o listă cu interdicții de călătorie pentru a ne asigura că persoanele descoperite că desfășurau activități incompatibile cu statutul lor diplomatic în alte țări nu intră în Noua Zeelandă”, a mai spus premierul neo-zeelandez.

”Percepția este că răspunsul inițial nu a fost destul de puternic și, de aceea, încearcă să compenseze. Cam pare a fi o încropeală”, a comentat Robert Ayston, profesor de studii dde securitate la Universitatea Victoria din Wellington.