Fostul ministru catalan Clara Ponsati, acuzată de rebeliune în Spania, care o caută, a fost eliberată pe cauţiune miercuri, în urma unei înfăţişări la tribunalul scoţian însărcinat să examineze o cerere de extrădare trimisă de Madrid, potrivit BBC, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Carla Ponsati s-a prezentat miercuri la poliţia din Scoţia, unde locuieşte şi predă la Universitatea St Andrews, pentru a răspunde acuzaţiilor Madridului.

Fostul ministru se opune extrădării sale, apreciind că nu va beneficia de un proces echitabil în Spania, care o acuză de rebeliune în legătură cu rolul pe care l-a jucat în campania în favoarea independenţei Cataloniei în toamnă.

Ea se află între cei cinci lideri separatişti catalani căutaţi de justiţia spaniolă din cauza participării la organizarea referendumului interzis pe tema independenţei Cataloniei, care a avut loc pe 1 octombrie.

Fostul preşedinte separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat duminică în Germania în baza unui mandate de arestare european emis de Madrid.

Puigdemont s-a prezentat luni în faţa justiţiei germane, care urmează să se pronunţe asupra extrădării sale către Spania, potrivit news.ro.