​Partidul conservator polonez Lege și Dreptate a scăzut drastic în sondaje, după protestele generate de intenția unei noi înăspriri a legislației antiavort, disputa diplomatică cu Israelul si recompensele financiare acordate ministrilor, scrie Reuters.

Panorama VarsoviaFoto: Hotnews

PiS a scăzut cu 12 puncte procentuale in preferințele alegătorilor, la 28%, față de luna trecută, arată un sondaj realizat de Kantar Millward Brown pentru televiziunea TVN. Este cea mai abruptă scădere pe care a înregistrat-o PiS în acest sondaj în ultimii 10 ani.

În ultimele luni, diferite sondaje au indicat o intenție de vot pentru PiS de peste 40%, pe fondul creșterii economice, a unui minim record al șomajului și a avansului cheltuielilor sociale.

Aceasta cădere vine pe fondul intenției conservatorilor de la PiS și a puternicii biserici catolice de a interzice majoritatea avorturilor, declansînd proteste în întreaga țară.

PiS întreține relații strânse cu Biserica Catolica și este dependent de sprijinul acesteia la alegeri.

Sondajul publicat miercuri arată un sprijin puternic pentru cel mai mare partid al opozitiei, Platforma Civica (PO), care urca 6 puncte procentuale, pana la 22 %. Partidul anti-sistem Kukiz'15 câstigă 4 puncte, pana la 10 %, iar stânga SLD 6 puncte, la 9 %. Sondajul a fost realizat luni și marți.

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski nu crede însă in fiabilitatea datelor acestui sondaj.

"Privim rezultatele sondajului cu respect si umilință, dar știm cum a fost efectuat astfel încât suntem plini de optimism„, a spus acesta.

Polonia organizează alegeri locale în acest an, în timp ce alegerile parlamentare sunt programate în 2019.