Uniunea a primit îmbunătățirile propuse de PiS și așteaptă următoarele. PiS își dă seama că pot fi necesare și alte concesii. Discuțiile din culise în această problemă durează de câteva săptămâni. „A avut loc o întâlnire a lui Adam Bielan, trimisul președintelui Jaroslaw Kaczynski, cu Martin Selmayr – într-o atmosferă destinsă, la reședința ambasadorului Poloniei pe lângă UE” – relatează neoficial interlocutorul nostru din Bruxelles, potrivit Rzeczpospolita, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Selmayr este o persoană importantă în Comisie, secretar general al acestei instituții, mai înainte fiind șeful de cabinet al președintelui CE, Jean-Claude Juncker. Important este că Selmayr este un creștin german. „A primit probabil de la Angela Merkel semnal pentru încheierea acestei probleme” – explică interlocutorul nostru. Cu cât sunt mai aproape alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, cu atât este mai mare dorința de a închide divizările și a stinge disputele compromițătoare pentru unitatea UE.

Din informațiile noastre reiese că deocamdată nu s-a stabilit ce concesii ar putea să mai aibă loc. Dar Comisia a dat clar de înțeles că tactica guvernului de până acum – adică explicațiile, carta albă etc – nu a funcționat. Propunerile actuale de îmbunătățiri sunt considerate de către Comisie ca o măsură bună, dar nu se grăbește cu aprecierea și analizează propunerile guvernului polonez. „Am primit răspunsul la recomandări, am văzut de asemenea îmbunătățirile anunțate de grupul de deputați” – spune Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al CE.

În recomandările, care sunt parte a procedurii formale de protejare a statului de drept în Polonia, Comisia a calculat că este necesar să se facă schimbări în patru legi juridice. În răspunsul trimis în 20 martie, Polonia nu a recunoscut argumentele Comisiei, spunând că reformele sunt în conformitate cu Constituția. Două zile mai târziu, a apărut inițiativa deputaților PiS privind introducerea unor îmbunătățiri la legile despre Curtea Supremă și instanțele generale.

Lucrurile arată ca și cum PiS ar dori să prezinte concesiile ca inițiative proprii. „Noi înțelegem că guvernul trebuie să-și păstreze fața curată. Noi nu dorim să-l umilim. Poate alege un mod liber, numai să facă schimbări” – ne-a spus acum câteva săptămâni într-o discuție neoficială un reprezentant de rang înalt al Comisiei. „Rzeczpospolita” a scris deja săptămâna trecută că PiS are în vedere necesitatea concesiilor și faptul că ele pot merge mai departe decât propunerile de acum câteva zile.

Interlocutorii noștri de la sediul PiS spun însă că acest lucru nu va avea influență nici asupra lectoratului dur, nici asupra stării de spirit a partidului de la putere, întrucât în PiS domină opinia că fondul reformelor nu va fi schimbat, iar închiderea frontului cu Bruxelles-ul este o necesitate. Esențială este convingerea electoratului de centru și întărirea poziției premierului Mateusz Morawiecki.

Însuși faptul că propunerea de îmbunătățiri nu este răspunsul oficial al guvernului la recomandări, ușurează problema, deoarece permite continuarea dialogului neformal între Varșovia și Bruxelles. „Comisia vrea o înțelegere, dar mai întâi scoate de la Polonia maximum de concesii”, auzim în CE. Pentru PiS sunt probleme de importanță fundamentală. Noua deschidere în relațiile cu Bruxelles-ul ușurează startul campaniei pentru alegerile locale poloneze, care sunt planificate la mijlocul lui aprilie.