Proiectul de rezoluţie al Comisiei de control-buget (CONT) a Parlamentului European, care a fost prezentat marţi la şedinţa de la Bruxelles, a condamnat situaţia corupţiei din Ungaria, informează Agenţia de Presă MTI, citat de Rador.

Viktor Orban la Baile Tusnad (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

Potrivit documentului, care a fost prezentat de raportorul Ingeborg Grassle, membru al Partidului Popular European, "actualul nivel al corupţiei, precum şi lipsa transparenţei bugetului de stat au efecte asupra folosirii fondurilor europene în Ungaria, ceea ce ar putea leza valorile fundamentale ale UE, motiv pentru care este justificată demararea procedurii conform articolului 7 al Tratatului de bază al UE.

Acest subiect a fost înscris pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, deoarece, pe lângă alte comisii, şi Comisia CONT trebuie să anexeze opinia sa la raportul special privind Ungaria, care urmează să fie elaborat de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne(LIBE). Pe de altă parte, Comisia pentru afaceri constituţionale a Parlamentului European a votat, săptămâna trecută, cu o largă majoritate, 15 voturi pentru şi 4 împotrivă, o propunere care conţine îngrijorări profunde cu privire la statul de drept din Ungaria.

De menţionat că, Organizaţia Transparency International din Ungaria a prezentat la sfârşitul lunii februarie a acestui an un clasamant privind percepţia gradului de corupţie în sistemul public, în care Ungaria s-a clasat, cu 45 de puncte, pe locul 66 la nivel mondial, ceea ce înseamnă degradarea situaţiei faţă de anul trecut cu trei puncte şi cu nouă poziţii. Potrivit raportului organizaţiei TI, la nivelul UE, Ungaria a s-a clasat pe penultimul loc, urmată de Bulgaria.