''Comisia Europeană nu vrea să intre în procesul democratic italian sau să ceară reforme nepopulare'', însă ''Italia are o productivitate slabă'' și „ţinând cont de nivelul ridicat al datoriei, politicile fiscale trebuie să fie responsabile“. Comisarul UE pentru afaceri economice, Pierre Moscovici a dorit să-şi clarifice poziția în legătură cu următorii pași pe care Italia va trebui să-i facă imediat după instalarea noului guvern, potrivit Rador, care citeaza La Stampa.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

''Italia este a treia economie europeană și este una dintre ţările fondatoare ale UE'' şi ''trebuie să aplice normele comunitare pentru a-şi reduce datoria foarte mare care va împovăra generațiile viitoare'', a spus el. „Poporul italian trebuie să aleagă reformele pe care le va pune în aplicare, iar datoria guvernului este să urmărească aceste obiective“, însă în acleaşi timp „să fie conștient de problemele economice“ pe care le are ţara „şi să le trateze într-un mod suveran, dar și european în același timp.“ „Noi avem în UE un destin comun și nişte reguli comune“, cu „mijloace și libertate de alegere“, a spus Moscovici însă ''este important ca Italia să rămână acea ţară importantă din Europa și din zona euro, respectând pe deplin regulile". „Rămânem extrem de calmi, precauţi și plini de respect faţă de ritmul democratic italian“, spune Moscovici referindu-se la posibila reformă a sistemului de pensii italian și despre Lege Fornero.

Pe scurt, Comisia Europeană nu intenționează să se „amestece“ în negocierile italiene pentru formarea guvernul, însă noul guvern va trebui să asigure politici fiscale „responsabile“. „În același timp, știm că datoria publică este foarte mare și că pentru a o reduce va fi necesar să susţinem creșterea într-o manieră puternică, dar păstrând politici fiscale responsabile.“