Refuzul unei școli publice din Kansas de a o accepta a condus în 1954 la interzicerea segregării școlare în Statele Unite. Linda Brown a murit la 76 de ani, relateazăLe Monde.

Linda Brown Foto: Hotnews

În 1951, Oliver Brown, care locuia în orașul Topeka, a vrut să își înscrie fiica de 9 ani într-o scoală din apropierea casei. Din păcate, scoală era rezervată pentru albi și Linda a fost refuzată pe motiv că era de culoare. Fata a fost nevoită să urmeze cursurile unei școli mai departe de casă.

La vremea respectivă, majoritatea statelor sudice separau elevii după culoarea pielii. Tatăl Lindei Brown a contestat în instantă această lege din Kansas și a fost sprijinit de Asociația Natională pentru Promovarea Oamenilor de Culoare (NAACP). Procesul s-a încheiat cu una dintre cele mai emblematice victorii ale organizației: pe 17 mai 1954, Curtea Supemă a decis că segregarea scolară este în contradictoriu cu prevederile constituției.

La șaizeci și patru de ani de la această decizie istorică anunțul despre moartea lui Linda Brown a ajuns în în Statele Unite. "Linda Brown este una dintre acei tineri eroici care, impreună cu familia ei, s-a luptat cu mult curaj pentru a pune capăt simbolului ultim al supremației albe-segregarea rasială în școlile publice", a spus Sherrilyn Ifill, directorul filialei juridice a NAACP.