China și Rusia desfășoară cu succes acțiuni cu scopul de a slăbi eforturile ONU de a proteja drepturile omului în întreagă lume, potrivit diplomaților și activiștilor. Cele două țări au făcut lobby pentru a reduce finanțarea pentru monitorii drepturilor omului și pentru un post de conducere dedicat muncii pentru drepturile omului, relateazaThe Guardian.

the guardianFoto: Hotnews

Inițiativă ONU privind drepturile omului a fost înființată în 2014, după o serie de eșecuri ale ONU în prevenirea sau sondarea alarmelor privind atrocitățile, care au culminat cu crimele în masă din Sri Lanka în 2009.

Un înalt funcționar în biroul secretarului general a fost numit pentru a se asigură că s-au înregistrat progrese pe această temă în întreagă organizație, însă finanțarea acestui post a fost redusă în acest an de către comisia a cincea, că urmare a lobby-ului din partea Chinei și a Rusiei. Acum, muncă în domeniul drepturilor omului care a fost responsabilitatea acestui oficial va fi împărțită în cadrul altor posturi.

Finanțarea funcției înaltului comisar pentru drepturile omului de la Geneva a fost de asemenea tăiată. Actualul comisar de rang înalt, Zeid Ra'ad Hussein, a anunțat că va demisiona în acest an și că nu va mai solicita un alt mandat în cadrul postului. El a explicat personalului sau că lipsă unui sprijin global pentru protejarea drepturilor omului i-a făcut muncă imposibilă.

Un diplomat occidental a recunoscut că drepturile omului se pierd în cadrul ONU, în mare parte pentru că China a devenit o voce din ce în ce mai aspră pregătită să conducă campanii de lobby.