Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica și cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea ilegală a datelor Facebook în campanii electorale, lansează ipoteza că predecesorul său, românul Dan Mureșan, ar fi murit după ce a fost otrăvit în camera unui hotel din Kenya și ca poliția a fost mituită pentru a nu face investigații, scrie publicațiaBussines Insider.

Christopher WylieFoto: Twitter

Christopher Wylie a făcut aceste declarații marți, în fața unei comisii parlamentare britanice.

Wylie a spus ca Dan Mureșan a fost otrăvit după ce „o afacere a ieșit prost".

"Oamenii bănuiau că a fost otrăvit în dormitorul său”, a spus Wylie, care a adăugat ca poliția kenyană a fost „mituită pentru a nu intra in dormitorul său timp de 24 de ore".

Wylie a adăugat că aceste afirmații sunt simple „speculații„ pe care le-a auzit de la alți oameni din companie și că nu deține nicio dovadă.

"Am auzit că lucra la o afacere care a ieșit prost. Nu sunt sigur ce fel de afacere era”, a comentat el.

"Dar când lucrezi pentru politicieni de rang înalt în multe din aceste țări nu faci bani din munca electorală - câștigi bani din activitatea de influență după terminarea muncii - și un acord a ieșit prost„.

"Încă o dată, asta e ce mi s-a spus, nu o spun ca o pe realitate, dar oamenii suspectau că a fost otrăvit în camera sa de hotel", a subliniat acesta.

În mărturia sa, Wylie a descris tabloul unei organizații care acționa în afara oricăror reguli, folosind date ilegale și tehnici de intimidare pentru a caâștiga alegeri.

„Nu le pasă dacă e legal sau ilegal atât timp cat fac treaba„, a spus el, referindu-se la Cambridge Analytica.

Acesta a mai susținut ca Aggregate IQ, pe care o descrie drept o companie paravan a Cambridge Analytica, a fost implicată în trimiterea de videoclipuri violente și cu caracter intimidant alegătorilor din Nigeria pentru a influența rezultatul alegerilor.

Aceste imagini, spune el, arătau oameni „cu gâtul tăiat, care erau lasați să sângereze până la moarte într-o groapă sau erau arși de vii".

Lansatorul de alerte spune ca această companie ar juca un rol de pivot în perturbarea alegerilor în întreaga lume.

"Așa arată în zilele moderne colonialismul„, a continuat el.

Wylie a mai spus ca societatea a ajutat la influențarea rezultatelor la referendumul pentru Brexit.

Întrebat dacă britanicii ar fi aprobat Brexitul în 2016 fără Cambridge Analytica, Wylie a spus:

”Nu, au jucat un rol crucial, sunt sigur”, a spus fostul director de cercetare a Cambridge Analytica, potrivit cotidianului francez Liberation.

Acesta a mai spus că Dan Mureșan a lucrat pentru campania de realegere a președintelui Uhuru Kenyatta.

Citește și: