Patruzeci și unu de copii au fost uciși in mall-ul din orașul rus Kemerovo, anunță agenția Interfax, care citeaza o listă cu victimele transmisă rudelor. Presa din Rusia publică poveștile înfiorătoare ale părinților copiilor care au ars de vii, în săli de cinema în care se pare că ieșirile de urgență au fost încuiate de un paznic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicația Znak.com prezintă declarația unei mame care spune ca s-a rugat de pompieri să o lase să meargă la fata ei, care era într-o sală de cinema cuprinsă de flăcări:

„Am fugit la etajul patru, acolo era doar puțin fum, m-au întîmpinat patru pompieri, mai erau și angajați ai sălii ăsteia. Nu m-au lăsat să trec. Le-am spus: „Am copiii acolo, în cinema.” Au început să mă împingă și mi-au spus: „Nu e nimeni acolo.” Am dat drumul la telefon, pe speaker, și-am început să vorbesc cu fiica mea care era în sala asta împreună cu trei nepoți de-ai mei și cu nora mea. Se auzeau glasuri. Fiica mea m-a întrebat: „Mamă, de ce nu ne salvează nimeni? Ne sufocăm.” Ultimele ei cuvinte au fost „Mamă, te iubesc. Mor.” M-am rugat de pompieri, i-am implorat. Stăteau și rînjeau cu mutrele lor satisfăcute„.

Cel mai recent bilanț indică 64 de morți.

Anchetatorii ruși afirmă că un agent de securitate a oprit sistemul de informare a publicului și a încuiat, în mod ilegal, ușile de acces.

Potrivit martorilor, ușile de ieșire fuseseră încuiate cu cheia, probabil de către angajații cinematografului, de teama de a nu intra spectatori fără să plătească biletele.

Incendiul a izbucnit duminică la etajul trei al mall-ului din centrul orașului Kemerovo, acolo unde se află mai multe săli de cinema și un loc de joacă pentru copii.

"Încălcări flagrante (ale legii) au avut loc atunci cand mall-ul a fost construit. Ieșirile de urgență în caz de incendiu erau blocate", a declarat Svetlana Petrenko, purtătoare de cuvant al comitetului de anchetă, citata de Reuters.

13 persoane sunt internate, printre care un băiat de 11 ani, în stare gravă.

Multe dintre victime vor putea fi identificate doar pe baza ADN-ului, au precizat autoritatile ruse.

Presa rusă a distribuit pe larg un mesaj transmis de pe telefonul mobil al unei fete de 13 ani, Maria Moroz, și care este data dispărută în prezent: "Ardem. Vă iubesc pe toți. Este probabil un mesaj de adio".

O înregistrare video arată un grup de oameni aflați pe o scară plină de fum încercând să spargă ușile încuiate de la o ieșire de urgență.

Nu se cunoaște deocamdată cauza incendiului, fiind luate în calcul un scurtcircuit, lumânările de la ziua de naștere a unui copil sau încercarea unui copil de a da foc, cu o brichetă, la spuma de cauciuc de pe o trambulină de la locul de joacă.

Vladimir Putin a anunțat o zi de doliu național, miercuri, și s-a deplasat la locul dezastrului.

"Ce se întâmplă aici? Nu e vorba de ostilități armate. Nu e vorba de o scăpare neașteptata de metan. Oameni, copii, au venit aici sa se destindă„, a spus el, acuzând o „neglijență criminală„, potrivit unei declarații a Kremlinului.

O locuitoare din Kemerovo spune însă ca toți oamenii care se aflau la locul incendiului au fost îndepărtați de forțele de ordine pentru ca Vladimir Putin să depună coroane de flori:

„Noi suntem în piață. Uitați-vă, președintele a venit în Kemerovo. Nu pentru mult timp. Lumea a fost îndepărtată ca să poată depune solemn floricele... și gata, a plecat. Distribuiți maximum!”