A început procesul de vot la alegerile prezidenţiale din Egipt, pe care opoziţia le boicotează în mare parte. Preşedintele în exerciţiu, Abdel Fattah al-Sisi, candidează alături de Musa Mustafa Musa, pe care opoziţia îl numeşte "candidat de faţadă", potrivit Rador.

EgiptFoto: Hotnews

În Egipt a început procesul de vot la alegerile prezidenţiale, boicotate în mare parte de opoziţie. Votul, care va dura trei zile în toate provinciile din Egipt, a început la ora locală 09.00. Candidează preşedintele în exerciţiu, Abdel Fattah al-Sisi, şi preşedintele "Partidului Mâine", Musa Mustafa Musa.

Potrivit datelor Adunării Electorale Naţionale, în ţară şi în străinătate există 59.078.138 de cetăţeni egipteni cu drept de vot. Alegătorii votează în Egipt la 13.687 de secţii de vot. 103.000 funcţionari sunt implicaţi în alegerile supravegheate de 18.678 de reprezentanţi ai justiţiei. Alegerile sunt monitorizate de 54 de organizaţii locale şi nouă străine şi de 680 de ziarişti străini. Alegătorii pot vota în toate cele 27 de provincii. Alegerile durează trei zile, pe 26, 27 şi 28 martie. Administraţia doreşte astfel să îi impulsioneze pe alegători să meargă la vot. Numai că partidele şi grupările de opoziţie, în frunte cu mişcarea Fraţii Musulmani, boicotează alegerile.

"Candidat de faţadă"

Opoziţia îl califică pe candidatul Partidului Mâine, Musa Mustafa Musa, drept un "candidat de faţadă". Sunt unii care îi spun lui Musa "Karagöz", aluzie la personajul pieselor de teatru al umbrelor din Turcia. Este dat ca sigur că preşedintele Sisi va câştiga alegerile din primul tur şi cu un procent mare. În străinătate, votul a fost organizat pe 16, 17 şi 18 martie, însă prezenţa a fost mai scăzută decât se aştepta. Rezultatul alegerilor va fi anunţat pe 2 aprilie.