Partidul lui Ferenc Gyurcsány a publicat pe pagina sa de socializare o înregistrare video, realizată la Cluj-Napoca, la care a fost adăugat şi un comentariu, potrivit căruia Convenţia Democratică (DK) este singurul partid care ar abroga dreptul la vot al alegătorilor maghiari de dincolo de graniţele Ungariei cu dublă cetăţenie, potrivit Magyar Televizio, citata de Rador.

Ferenc Gyurcsany Foto: AP

În acest sens, Ferenc Gyurcsány a lansat, anul trecut, o campanie de strângere de semnături. În înregistrarea video - realizată pe o melodie care crează un efect dramatic - sunt prezentanţi câţiva maghiari din Transilvania, care au spus că vor să meargă la urne pe 8 aprilie şi au dezvăluit cu cine vor vota la alegerile parlamentare din Ungaria. Chipurile maghiarilor care vorbesc în această înregistrare au fost şterse, iar vocile au fost distorsionate.

În 2004, Ferenc Gyurcsány, premierul guvernului format din Partidul Socialist Ungar (MSZP) şi Uniunea Democraţilor Liberi (SZDSZ), îi speria pe maghiarii din Ungaria spunând că dacă maghiarii din afara graniţelor Ungariei vor obţine dubla cetăţenie, ei vor veni masiv în Ungaria. Mai mult decât atât, la vremea respectivă socialiştii au distribuit fluturaşi pentru stoparea acordării dublei cetăţenii.

MSZP a susţinut că pe ceţăţenii Ungariei îi va costa foarte mult venirea maghiarilor din afara graniţelor şi că cetăţenii vor trebui să plătească impozite cu 170.000 de forinţi mai mult dacă maghiarii din străinătate vor veni masiv în Ungaria. În schimb, despre imigranţi, Ferenc Gyurcsány a spus că Ungaria ar beneficia de pe urma lor. Preşedintele DK a subliniat de mai multe ori, în toiul crizei generate de migraţie că, în opinia sa, ar fi în beneficiul Ungariei dacă autorităţile ungare i-ar lăsa pe imigranţi să intre pe teritoriul ţării.

Ba mai mult, Gurcsány i-a primit pe câţiva imigranţi chiar în propria sa casă. Pe de altă parte, partidul ungar de opozitie Együtt consideră că este inacceptabilă înregistrarea video realizată de Convenţia Democratică. Vicepreşedintele formaţiunii Együtt a scris pe pagina sa de socializare: Este inadmisibil să se facă o diferenţă între maghiari şi maghiari.