Compania națională de telecomunicații din Kosovo a anunțat sâmbătă că a încetat să utilizeze codul de țară al Serbiei pentru apeluri telefonice fixe și, în schimb, va folosi un cod nou, propriu. Operatorii de telefonie mobilă vor schimba, de asemenea, codurile în lunile următoare, scrie Reuters.

Kosovo codeFoto: kosovotelecom.com

"Din 24 martie, codul +381 nu va mai putea fi utilizat. De acum, trebuie să folosiți codul +383. Vă rugăm să informați asociații și prietenii", a precizat compania Kosovo Telecom într-un mesaj SMS transmis către clienții săi, potrivit Reuters.

Măsura vine la doi ani după ce Serbia, care nu recunoaște independența fostei sale provincii, a fost de acord să permită Pristinei să aibă propriul cod internațional de telefonie.

Kosovo, care și-a declarat independența în 2008, a folosit până acum codurile Serbiei, Monaco (+377) și Sloveniei (+386).

Kosovo are o populație de 1,8 milioane de persoane și este recunoscută, în prezent, de 116 state, dar nu este membră a Națiunilor Unite din cauza obiecțiilor venite din partea Serbiei, ale unor state membre UE, precum și ale Rusiei și Chinei, țări membre în Consiliului de Securitate al ONU.

Deși Serbia nu recunoaște oficial independența Kosovo, Belgradul a fost de acord să organizeze discuții și negocieri pentru a normaliza relațiile și pentru a accelera aderarea Serbiei la UE.