Fostul presedinte al regiunii autonome spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a fost arestat duminică în Germania, a anunțat avocatul acestuia. Poliţia finlandeză anunțase sâmbătă că a primit un mandat internaţional de arestare a fostului lider catalan, care se afla într-o vizită în această ţară nordică, ulterior apărând informații că Puigdemont s-a întors în Belgia, unde se afla în exil din toamna anului trecut, după referendumul pentru autonomie.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 2: Carles Puigdemont ar intenționa să ceară azil în Germania

Liderul separatist catalan Carles Puidgemont, reținut la granița Germaniei spre Danemarca, a fos dus în arestul închisorii din Neumünster, la ora 15.19, ora Germaniei, relatează Stern.de.

Potrivit unei alte publicații germane, Kieler Nachrichten, care indică surse judiciare, Puidgemont ar intenționa să ceară azil politic în Germania.

"Dacă va face asta, solicitarea sa de azil va fi verificată ca orice altă solicitare, de către Oficiul Federal de Migrație", a declarat publicației citate purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al landului Schleswig-Holstein.

Șansele sale nu ar fi însă prea mari. "Urmărirea penală, respectiv punerea în aplicare a unui mandat european de urmărire internațională, au prioritate în fața cererii de azil", a adăugat acesta.

În ultima instanță, decizia se află în mâna procuraturii generale și a Oficiului Federal pentru Migrație.

UPDATE 1: Poliția germană confirmă arestarea lui Puidgemont

Poliția din Schleswig-Holstein, Germania, l-a arestat fostul președinte regional catalan Carles Puigdemont, care venea din Danemarca și se deplasa cu mașina la reședința sa actuală din Belgia. El a fost arestat la intrarea din Danemarca în Germania, după cum a anunțat avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, pe Twitter.

Poliția din Schleswig-Holstein a confirmat arestarea, justificată prin faptul că „există un mandat european de arestare“ pe numele lui. Poliția germană l-a arestat pe Puigdemont la ora 11.19, lângă autostrada federală 7.

Liderul separatiștilor catalani se află într-o secție de poliție germană și "va fi tratat corect", potrivit declarațiilor de la biroul de presă. Puigdemont, în vârstă de 55 de ani, sosise în Finlanda joi, pentru a participa la o conferință.

În timpul vizitei, Spania a depus o cerere de arestare a fostului președinte regional. Curtea Supremă din Spania a deschis o cauză penală împotriva sa și a emis un mandat european de arestare. Finlanda a fost de acord să-l aresteze pe Puigdemont. Cu toate acestea, el nu a fost, până acum, de găsit.[ Corespondență de Dani Rockhoff ]

____

Puigdemont riscă în Spania o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare pentru revoltă din cauza referendumului ilegal organizat în octombrie în Catalonia.

Tensiunile în Catalonia sunt mari după ce Curtea Supremă a hotărât să pună sub acuzare 25 de lideri separatişti pentru rebeliune, delapidare de fonduri şi desconsiderarea statului. Cei acuzaţi ar putea sta în închisoare până la 30 de ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Cinci dintre cei acuzaţi au fost reţinuţi, iar printre ei se află şi Jordi Turull, cel care urma să participe sâmbătă la un vot în Parlament pentru a fi numit noul preşedinte regional.