Sute de mii de americani au manifestat sâmbătă în mai multe oraşe, cerând un control legal mai strict asupra armelor de foc, relatează Agerpres citând agențiile Reuters şi DPA.

Americanii au manifestat pentru restrictionarea armelor de focFoto: Captura YouTube

La Washington, protestul a fost organizat de elevii de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, statul Florida, unde au fost ucişi 17 oameni luna trecută. Şi în alte mari oraşe, de la Boston la Los Angeles, tinerii s-au declarat revoltaţi de violenţa din şcoli. O manifestaţie la care au participat zeci de mii de persoane a avut loc chiar la Parkland, relatează cotidianul Miami Herald, potrivit Agerpres.

Protestatarii au defilat şi la Atlanta, Baltimore, Chicago, Miami, Minneapolis, New York, San Diego şi St. Louis. Organizatorii au afirmat că lista protestelor în SUA şi în străinătate cuprinde peste 800 de manifestaţii, inclusiv la Londra, la Stockholm şi în Mauritius.

Unul din tinerii care au vorbit mulţimii adunate în faţa Capitoliului din Washington a declarat că generaţia sa va vota anul acesta, la alegerile parţiale pentru Congresul SUA, împotriva politicienilor care susţin un regim permisiv al armelor. "Vom face din asta un subiect electoral", a declarat David Hogg, unul din supravieţuitorii atacului din Parkland.

Printre cerinţele protestatarilor au fost impunerea vârstei minime de 21 de ani pentru cumpărarea de arme, alcătuirea unei baze de date cu armele vândute, impunerea unor verificări ale antecedentelor cumpărătorilor şi modificarea legislaţiei privind confidenţialitatea, astfel încât serviciile medicale din domeniul sănătăţii mintale să poată comunica autorităţilor detalii despre pacienţii potenţial periculoşi.

Au participat sau au donat bani pentru mişcarea împotriva armelor şi vedete: Paul McCartney, la New York; George Clooney, la Washington; Demi Lovato şi Ariana Grande.

În unele oraşe au avut loc şi contramanifestaţii, cu mesaje cum ar fi "Armele nu ucid oameni. Oamenii ucid oameni", mai menționează Agerpres.