Moscova nu este mulţumită de poziţia statelor europene în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, calificând reacţia UE ca "imprevizibilă şi agresivă" conform agenţiei RIA care citează Kremlinul, transmite News.ro.

Dmitri PeskovFoto: Captura YouTube

"Nu ne simţim deloc confortabil să avem omologi imprevizibili şi agresivi. Dar aceasta este realitatea cu care trebuie să trăim", a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a adăugat că Rusia nu îşi va pierde determinarea de a convinge ţările europene în legătură cu acest caz.

Comentariile lui Peskov vin după ce ţările membre UE şi-au arătat solidaritatea unanimă faţă de Marea Britanie, care consideră Rusia vinovată de otrăvirea lui Serghei Skripal, fost spion rus care a lucrat pentru britanici în anii '90.

Mai multe ţări din UE au anunţat vineri, la Bruxelles, că ar putea să adopte în zilele următoare măsuri la nivel naţional vizând Rusia, precum expulzări de diplomaţi, în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic.

Kremlinul neagă că Serghei Skripal i-ar fi cerut lui Putin să îl ierte

Kremlinul a negat totodată afirmaţiile că fostul spion rus Serghei Skripal i-a scris lui Vladimir Putin cerându-i să fie iertat şi să îi se permită să reintre în Rusia, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Afirmaţiile au fost făcute de un prieten al lui Skripal, Vladimir Timoshkov, care a declarat pentru BBC că fostul spion regreta că a fost agent dublu şi îşi dorea să îşi viziteze familia.

Timoshkov, care îl ştie pe Skripal din liceu, a susţinut că prietenul său nu se simţea un trădător.

"În 2012 m-a sunat. Am vorbit timp de o jumătate de oră. M-a sunat de la Londra. A negat că ar fi un trădător... mi-a spus că i-a scris lui Vladimir Putin şi i-a cerut să fie iertat de tot şi să îi fie permis să intre în Rusia. Mama, fratele şi alte rude ale sale se aflau în Rusia", a declarat Timoshkov.

Skripal şi fiica sa Yulia rămân în stare critică după ce au fost otrăviţi cu o neurotoxină din gama novichok, în Salisbury, pe 4 martie.

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a transmis urări de bine lui Skripal şi fiicei sale, precizând că speră ca cei doi să îşi revină.