Mii de polonezi au ieșit in stradă pentru a participa la protestele din „vinerea neagră„ împotriva unui proiect de lege destinat să înăsprească legile anti-avort, deja printre cele mai restrictive din Europa, scrie AFP.

Panorama VarsoviaFoto: Hotnews

In Varșovia, tinere femei înălțau, într-o mișcare bine coordonată, palme roșii din carton pe care scria "Stop". Altele aveau pancarte cu diferite slogane, precum "Capelele voastre, uterele noastre„, „Vrem să avem alternativa, nu teroarea„.

În cursul zilei, comisarul pentru drepturile Omului la Consiliul Europei, Nils Muižnieks, a avertizat Polonia ca acest proiect de lege care interzice avorturile în caz de malformații ale fetusului este incompatibil cu angajamentele țării în materie de drepturile omului.

Manifestanții, bărbați și femei, au răspuns la apelul organizațiilor feministe, la originea acestei „vineri negre„, de a organiza în fața parlamentului un marș până la sediul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), care susține proiectul. Parlamentul a fost înconjurat de un important dispozitiv polițienesc.

O altă manifestație a început în paralel în fața arhiepiscopiei din Varșovia, oprindu-se în fața tuturor bisericilor, pentru a denunța presiunea exercitată de episcopatul catolic asupra politicienilor asupra acestei chestiuni.

Alte proteste au fost organizate în orașe precum Poznan, Wroclaw, Cracovia si Gdansk.

Daca textul prezentat de comitetul Stop Avorturilor va fi adoptat de Parlament, ceea ce pare probabil, întreruperile de sarcină nu vor mai fi permise decât in două cazuri: risc pentru viața sau sănătatea mamei și sarcină rezultată dintr-un viol sau incest.