La nivel European, Fidesz-ul lui Viktor Orban aparține Partidului Popular European (PPE), grup parlamentar care reunește mai multe formațiuni conservatoare la Strasbourg, printre care Les Républicains al lui Laurent Wauquiez și CDU al Angelei Merkel. Președintele grupului parlamentar, Manfred Weber, și președintele PPE, francezul Joseph Daul, sunt criticați regulat pentru complezența lor față de premierul ungar, acuzat de repetate ori, fără să existe consecințe, de grave derive autoritare, potrivit Rador, care citeaza Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aflați în vizită la Budapesta, marți, 20 martie, cei doi oficiali ai dreptei europene s-au bucurat auzindu-l pe dl Orban asigurându-i de rămânerea sa în rândurile lor: “La alegerile europene din 2019, Fidesz va fi alături de PPE”, a afirmat șeful guvernului ungar, punând capăt oricărei speculații de separare. “Noi suntem mândri /de apartenența la PPE/ (…). Este adevărat că ne situăm la dreapta acestui curent politic. Dar PPE este o mare umbrelă sub care genul nostru de partid își are și el locul”.

Viktor Orban intenționează deci să rămână membru cu drepturi depline al familiei politice care domină în prezent peisajul politic european, continuând să cânte o partitură tot mai ciudată de la începutul crizei migranților.

Fără “falsă pudoare”

În campanie electorală pentru realegerea sa în vederea legislativelor din 8 aprilie, el a făcut afirmații pe care nici măcar unele partide europene de extremă dreapta n-ar fi îndrăznit să și le asume public. Era sărbătoarea națională, care marca 170 de ani de la revoluția de independență ungară (1848).

În fața mai multor zeci de mii de persoane, el a reluat în numele său – fără “falsă pudoare”, după cum se exprimă – teoriile complotului susținute de cercurile cele mai radicale. “Noi trebuie să luptăm nu împotriva partidelor noastre de opoziție anemice, ci contra unei rețele internaționale structurate ca un imperiu”, a afirmat el. “Contra media întreținute de grupuri străine și de oligarhi din interior (…), ca rețelele de ONG finanțate de speculatorii internaționali, înglobate și încarnate în persoana lui George Soros”.

În opinia lui, acest miliardar evreu american de origine ungară ar organiza ceea ce extrema dreaptă numește “marea înlocuire” a populațiilor europene, cu ajutorul Comisiei Europene (condusă de un membru al PPE, Jean-Claude Juncker). “Dacă lăsăm lucrurile așa, în următoarele două decenii, zeci de milioane de migranți vor lua drumul Europei, pornind din Africa și Orientul Mijlociu. Partea occidentală a Europei se uită la toate astea cu brațele încrucișate (...). Tinerii din Europa occidentală vor vedea ziua în care vor fi minoritari în propria lor țară”.

Tonul are uneori iz de anii 1930: “Avem de-a face cu un adversar care e diferit de noi. El nu acționează deschis, ci pe ascuns, el nu e drept, ci sinuos, el nu este cinstit, ci viclean, el nu e național, ci internațional, el nu crede în muncă, ci face speculă cu bani, el n-are patrie deoarece crede că lumea întreagă este a lui (…). Am sfârșit prin a-l trimite acasă pe sultan cu ienicerii lui, pe împăratul Habsburg și pe fidelii lui, sovietele și tovarășii lor și acum vom face la fel cu Unchiul George și rețeaua lui. Te rugăm, întoarce-te în America și ocupă-te mai bine de fericirea americanilor”.

Aceste afirmații sunt de acum repetate în buclă de toți membrii Fidesz, care le propagă ca pe tot atâtea “elemente de limbaj”. Viktor Orban se simte îndreptățit să le susțină, căci Ungariei i s-au alăturat într-o luptă dusă înainte de una singură, de la alegerea sa în 2010, Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Austria și de acum înainte italienii “care au spus nu imigrației” cu ocazia ultimelor alegeri. În afara Uniunii Europene, el numește “tovarăși de lupta” Statele Unite care “au ales un președinte ostil imigrației”, britanicii are “și-au ales propria cale” și Israelul care “continuă să reziste”.

Potrivit analistului politic Peter Kreko, directorul think tank-ului Political Capital, omul forte de la Budapesta dorește “să întărească extrema dreaptă și nu dreapta. El este foarte interesat de o înlocuire a elitelor în Europa. El speră că toate crizele prin care trece în prezent continentul, și în primul rând criza migratorie, vor mătura actualul curent principal”. În cadrul căruia, totuși, nu i se cunosc numai dușmani.

Autor: Blaise Gauquelin.