La Bruxelles, la reuniunea din 22 și 23 martie, liderii Uniunii Europene vor adopta concluziile privind Balcanii de Vest în care sunt prezențați următorii pași privind politica de extindere a UE în următoarele luni, potrivit Rador.

Concluziile subliniază că "având în vedere recent publicata Strategie de extindere a UE spre Balcanii de Vest, liderii UE salută organizarea la 17 mai a summitului UE – Balcanii de Vest de la Sofia, care trebuie să confirme perspectiva europeană a regiunii". Summitul de la Sofia trebuie să "stabilească inițiative concrete pentru o mai bună interconectare a oamenilor și infrastructurii din interiorul regiunii, precum și între regiune și UE". Liderii europeni vor mai discuta despre procesul de extindere la summitul din iunie.

Deși unele state europene au solicitat ca summitul de la Sofia să se refere explicit la faptul că Strategia de extindere marca anul 2025 drept termen orientativ pentru aderarea Serbiei și Muntenegrului la UE, aceasta nu s-a întâmplat deoarece nu a existat consens în cadrul UE. Statele UE puternice consideră că stabilirea unor termene este contraproductivă și au insiatat ca la summitul de la Sofia să nu se discute foarte mult despre extindere, ci despre consolidarea cooperării în Balcanii de Vest.

Concluziile prevăd că liderii UE și liderii din Balcanii de Vest vor discuta la Sofia despre o "mai bună colaborare comună pentru a răspunde provocărilor comune – migrația și securitatea".

Următoarea dezbatere importantă privind extinderea UE va avea loc în iunie, după ce Comisia Europeană va publica raportul anual privind progresele fiecărui stat din regiune.