Presedintele slovac Andrej Kiska l-a numit joi pe Peter Pellegrini premier pentru a pune capat crizei politice cauzate de asasinarea unui jurnalist de investigatii, care a dus la proteste masive si la demisia lui Robert Ficodin fruntea Guvernului, relateaza Reuters.

Zeci de mii de persoane au iesit in strada cerand un nou guvern si o investigatie corecta a uciderii ziaristului Jan Kuciak, care investiga coruptia si legaturile dintre oameni de afaceri italieni suspectati de contacte cu mafia si responsabili politici slovaci, inclusiv din anturajul primului ministru.

Partidul de guvernament Smer l-a ales pe Pellgerini, un deputat in varsta de 42 de ani, pentru a-l inlocui pe Fico si pentru a mentine guvernul de coalitie pana la sfarsiul mandatului.

Partidul Smer l-a desemnat pe Tomas Drucker la conducerea Ministerului de Interne, satisfacand astfel solicitarile protestatarilor si ale presedintelui Kiska de a fi numita in aceasta functie o persoana care sa poata garanta o investigatie independenta in cazul uciderii lui Kuciak.