Premierul polonez nu a detensionat conflictul cu Bruxelles-ul in problema justitiei. Continua linia premierului anterior, Szydlo, incercand uneori sa se conformeze limbajului propriei tabere.

Foto:

A fost o perioada de mare incercare: de transformare a finantistului si vicepremierului pe probleme economice intr-un jucator politic de pur sange, de sef al guvernului. Trebuie sa recunoastem cinstit ca incercarea aceasta a avut loc intr-un moment deloc usor pentru Polonia. Iar continuarea evenimentelor a fost primita de noul premier ca mostenire de la premierul Szydlo. Este vorba de disputa - externa si interna - despre justitie si de furtuna provocata de legea despre IPN. A iesit la iveala lipsa de experienta politica si lipsa unor consilieri competenti. Accidente au avut multi politicieni, dar declaratia lui Morawiecki la Munchen despre faptul ca au participat si evrei la Holocaust este mult mai grava, potrivit Rador, care citeaza Rzeczpospolita.

Premierul nu a detensionat conflictul cu Bruxelles-ul pe tema justitiei. El continua linia lui Szydlo, incercand uneori sa se adapteze limbajului propriei tabere. In una din declaratii a comparat instantele poloneze cu nivelul din Caucaz, unde judecatorii sunt corupti, iar sentintele se cumpara. Declaratia aceasta a provocat consternare chiar printre ulii din PiS. Or, el trebuia sa realizeze o noua calitate a dialogului u Comisia Europeana.

Marti, guvernul polonez a risipit toate indoielile: nicio concesie, niciun pas inapoi in problema reformei justitiei. "Nu apare riscul unei amenintari sistematice a statului de drept", suna raspunsul oficial al guvernului polonez pentru CE. Cum va decurge mai departe aceasta disputa? Aceasta va depinde de atitudinea politicienilor vest-europeni. S-ar putea ca lui Morawiecki sa-i surada norocul, deoarece pana si din declaratiile politicienilor germani se poate trage concluzia ca, in fata crizei generale a UE si a provocarilor care stau inaintea Europei, presiunea asupra Poloniei ar putea sa scada putin. Drept rezultat, conflictul in jurul statului de drept ar putea trece pe un plan mai indepartat.

Mai rau este cu legea despre IPN. S-a constatat rapid ca premierul nu are o idee pentru rezolvarea crizei, nici pentru administrarea ei. A lipsit chiar o atitudine uniforma in aceasta chestiune in cadrul guvernului, iar declaratia nefericita a lui Morawiecki la Munchen, privind si coparticiparea unor evrei la Holocaust, a facut ca conflictul in jurul legi sa escaladeze cu o noua forta.

Pana astazi, problema aceasta seamana cu o bomba care ticaie, iar guvernul se preface ca problema nu exista. Spera intr-un verdict salvator al Curtii Constitutionale, ceea nu este deloc atat de simplu. Drept rezultat, disputa cu Israelul si SUA in jurul legii isi pune in mod sigur amprenta pe premierul Morawiecki. Poate pierde multa energie cu stingerea incendiilor instantanee, pe care le-a provocat controversata lege, in loc sa duca la o politica creativa pe termen lung. Si de aceasta va depinde viitoarea cariera a finantistului, care a intrat cu succes pe scena politica principala.