Marea Britanie va elimina restrictiile privind accesul cetatenilor croati pe piata fortei de munca, informeaza BBC.

Croatia a aderat la Uniunea Europeana in anul 2013, iar Marea Britanie este una dintre cele patru tari care restrictioneaza accesul croat la piata muncii. In prezent, cu cateva exceptii, croatii trebuie sa aiba un permis de munca pentru a lucra in Regatul Unit. Asta inseamna ca oamenii trebuie sa se inregistreze la Ministerul de Interne si sa lucreze mai intai timp de un an pentru a obtine ulterior drepturi depline, citeaza Rador

Totusi, Londra intentioneaza sa ridice restrictiile, subliniind ca "factorii culturali si sociali de atractie sunt limitati, comparativ cu marimea a diasporei croate in alte state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Germania".

Intr-o scrisoare adresata parlamentului, ministrul de interne Caroline Nokes a afirmat ca circumstantele sunt acum diferite de cele din 2011, cand guvernul a decis sa prelungeasca cu inca cinci ani restrictiile pentru Romania si Bulgaria. Conform spuselor sale si potrivit celor mai recente estimari, in Marea Britanie exista mai putin de 10.000 de croati.

"Noi nu vom face o distinctie intre cetatenii statelor membre ale UE privind punerea in aplicare a acordului nostru cu privire la drepturile cetatenilor. Cetatenii croati vor fi in masura sa candideze pentru un statut permanent in aceleasi conditii ca si ceilalti cetateni ai UE", a declarat Caroline Nokes.

Londra putea extinde controlul pentru inca doi ani, existand temeri ca eliminarea restrictiilor impuse cetatenilor croati ar provoca socuri pe piata fortei de munca, arata BBC.