Consilierii lui Donald Trump au incercat in zadar sa-l convinga sa nu il felicite pe Vladimir Putin, proaspat reales pentru un al patrulea mandat la Kremlin, indica o noua scurgere de informatii de la Casa Alba, in ceea ce devine inca un episod stanjenitor pentru presedintele american, scrie AFP.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

Potrivit Washington Post, presedintele american a luat decizia sa il felicite pe Putin in ciuda avertismentelor consilierilor sai, inclusiv o nota scrisa cu majuscule: "FARA FELICITARI".

Acest nous scandal vine intr-un climat tensionat si incarcat de suspiciune la Casa Alba, dupa un val de plecari si demiteri in ultimele luni.

Un responsabil american a declarat pentru AFP ca se depun eforturi pentru identificarea sursei scurgerii de informatii, in timp ce un altul a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi vorba de un act ilegal, la mijloc fiind informatii clasificate.

"L-am felicitat pentru victoria electorala", a povestit Trump, marti dupa-amiaza, din Biroul Oval, evocand o discutie telefonica pe care a avut-o in cursul diminetii cu liderul de la Kremlin.

Vorbind despre o "conversatie foarte buna", acesta a avansat si ideea unei posibile intalniri cu Putin.

Atitudinea lui Donald Trump fata de Vladimir Putin este scrutata cu lupa dupa ce a ajuns la putere, pe fondul anchetei procurorului special Robert Mueller, care incearca sa stabileasca daca a exista o intelegere ascunsa intre Moscova si echipa de campanie a magnatului imobiliarelor.

In aceasta discutie, Trump nu a vorbit despre otravirea spionului rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, pentru care Londra acuza "Rusia lui Putin".

"S-au concentrat pe subiecte de interes comun", a incercat sa argumenteze purtatoarea sa de cuvant, Sarah Sanders.