Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat ca tara sa va bloca participarea presedintelui ucrainean, Petro Porosenko, la summitul din vara al NATO, daca Kiev nu va renunta la legea scandaloasa privind educatia, care incalca drepturile minioritatilor nationale. "Ungaria nu are alte instrumente, decat blocarea aspiratiilor internationale, europene si euroatlantice ale Kievului" - a declarat Peter Szijjarto, citat de serviciul de presa al Guvernului ungar, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit afirmatiilor sale, "Ungaria nu va sprijini desfasurarea in luna aprilie anul curent a reuniunii UE-Ucraina la nivelul ministrilor apararii si a summitului NATO-Ucraina din aceasta vara". "Ungaria va sprijini desfasurarea acestor intalniri doar daca Ucraina a indeplini conditiile mentionate si isi va respecta angajamentele internationale asumate" - a adaugat Peter Szijjarto. "Ucraina trebuie sa garanteze ca legea educatiei, care incalca grosolan drepturile minoritatilor, nu va fi pusa in aplicare sub nicio forma pana in anul 2023 si ca in aceasta perioada Ucraina va desfasura consultarile necesare cu minoritatea maghiara" - a precizat ministrul ungar.

Amintim ca, la sfarsitul lunii septembrie 2017, presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a semnat legea educatiei, care stabileste ca procesul de educatie poate fi construit doar in limba ucraineana. Pana in anul 2020, limbile minoritatilor nationale vor putea fi predate doar pana in clasa a cincea, dupa care intregul proces de educatie incepand cu clasa I va trece integral pe limba ucraineana. Legea ucraineana a educatiei a fost aspru criticata de Polonia, Bulgaria, Grecia, Romania, Ungaria, Republica Moldova si Rusia.

De asemenea, la 12 octombrie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a recunoscut ca aceasta lege constituie un obstacol major pentru educatia minoritatilor nationale in limba lor materna.