Donald Trump l-a sunat marti pe Vladimir Putin pentru a-l "felicita" pentru realegerea in functie, o convorbire telefonica in care cei doi lideri au evocat "o posibila intalnire la cel mai inalt nivel", dar nu si otravirea fostului spion rus Serghei Skripal, scrie AFP.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

"Donald Trump l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru victoria sa la alegerile prezidentiale", arata un comunicat al Kremlinului.

Vladimir Putin a fost reales triumfal duminica pentru un al patrulea mandat, cu 76,7% din voturi. Spre deosebire de mesaje care au curs imediat din partea tarilor aliate precum China sau India, occidentalii nu s-au grabit cu felicitarile, intr-un context de tensiuni Est-Vest agravat de otravirea fostului spion rus Serghei Skripal in Anglia.

Intrebat de agentia Interfax daca subiectul acestui atac a fost abordat in discutie, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a raspuns: "Nu".

"O atentie deosebita a fost acordata chestiunii organizarii unei posibile intalniri la cel mai inalt nivel", a precizat Kremlinul.

"De maniera generala, conversatia a fost constructiva, o conversatie de afaceri, concentrata pe rezolvarea problemelor care au fost acumulate in cadrul relatiilor ruso-americane", crede Kremlinul.

Vladimir Putin si Donald Trump s-au intalnit pentru ultima oara in noiembrie, in marja summitului Asia-Pacific organizat in Vietnam.

Printre subiectele evocate de cei doi sefi de stat, "a fost subliniata importanta unei coordonari a eforturilor in favoarea unei limitari a cursei inarmarii", spune comunicatul partii ruse.

Putin si Trump au evocat "problema siriana si criza interna ucraineana", spune Kremlinul, care adauga ca "cele doua parti au subliniat nevoia de a ajunge la progrese pentru rezolvarea lor".

Aceasta convorbire intre Donald Trump si Vladimir Putin intervine la cateva zile dupa o serie de noi sanctiuni americane ca raspuns la ingerinta Moscovei in alegerile prezidentiale americane din 2016 si la mai multe atacuri cibernetice.