Grecia ocupa un nou loc fruntas trist, inregistrand o scadere cu 19,1% a salariilor in perioada 2010-2017, conform raportului Institutului European al Sindicatelor. Grecia se afla astfel pe primul loc in randul tarilor in care s-au inregistrat scaderi de salarii. Valoarea reala a salariilor, daca se ia in considerare costul vietii, a scazut cu 19,1% in Grecia, in perioada 2010-2017. In plus, in comparatie cu anul 2016, veniturile au scazut in 2017 cu 0,4%, potrivit Rador.

Pe locul al doilea se situeaza Cipru, unde in aceeasi perioada salariile au scazut cu 10,2% si cu 0,6% in ultimii doi ani. Urmeaza Portugalia cu o scadere de 8,3%, Croatia cu o scadere de 7,9%, Spania cu o reducere de 4,4% si Italia cu o scadere de 4,3%. In total, scaderi salariale s-au inregistrat in 9 tari ale Uniunii Europene in 2017 comparativ cu 2010: Italia, Marea Britanie, Spania, Belgia, Grecia, Portugalia, Finlanda, Croatia si Cipru.

In plus, angajatii din sase tari din cele de mai sus - Italia, Regatul Unit, Spania, Belgia, Grecia si Finlanda- au castigat mai putin in 2017 decat in 2016. Aceste date sunt cuprinse in noul raport cu titlul "Evaluarea Comparativa a Muncii in Europa 2018", publicat astazi, 19 martie.

Datele au fost calculate de Institutul European al Sindicatelor pe baza unor date independente publicate in luna februarie 2018 si privesc "salariile reale" - adica valoarea salariilor atunci cand este luat in calcul costul vietii.

"In ciuda intregii discutii despre revenirea economica, angajatii din multe tari mari continua sa se afle intr-o situatie mai proasta decat cea de dinaintea crizei si continua sa piarda. Nu este o surpriza ca pana si Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana fac apel pentru cresteri salariale mai mari. Este ceva esential nu numai pentru echitatea sociala, ci si pentru reusirea dez

voltarii si crearea unor locuri de munca de calitate" a declarat secretarul Confederatiei Sindicatelor Europene, Esther Lynch. "Este momentul potrivit pentru a analiza actiuni mai puternice pentru promovarea celor mai bune mijloace pentru reusirea unor majorari juste si logice ale retributiilor si pentru negocieri intre patronate si sindicate. Normele comunitare cu privire la contractele publice trebuie sa impuna sa se acorde contracte numai companiilor care ofera protectie prin contracte colective de munca".

"Uniunea Europeana si statele membre ar putea sa stabileasca obiective cu privire la cresterea numarului de angajati care vor fi protejati de contracte colective. Uniunea Europeana trebuie sa ceara in mod direct statelor-membre sa precizeze masurile pe care le vor lua pentru a creste asigurarea angajatilor prin contracte colective de munca".