(UPDATE Luni 08.12) Presedintele rus Vladimir Putin a fost reales cu un scor zdrobitor la scrutinul de duminica, el urmand sa stea la carma celei mai intinse tari din lume inca sase ani intr-o epoca in care relatiile Moscovei cu Occidentul sunt marcate de o ostilitate tot mai mare, scrie Reuters.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Victoria lui Putin va intinde dominatia sa politica asupra Rusiei pe aproape un sfert de secol, pana in 2024, cand el va avea 71 de ani. Doar dictatorul Josef Stalin a condus tara mai mult.

Comisia Electorala Centrala a anuntat, dupa numararea a putin peste 70% dintre optiuni, ca Putin a castigat 75,9% dintre voturi.

Intr-un discurs tinut langa Piata Rosie, Putin a spus audientei entuziaste ca interpreteaza victoria sa drept un vot de incredere fata de ceea ce a realizat in conditii vitrege. “Este foarte important sa pastram aceasta unitate. Ne vom gandi la viitorul maretei noastre tari-mama”, a declarat Putin.

Cel mai important competitor al sau, Pavel Grudinin, candidatul Partidului Comunist, a obtinut circa 13 procente, potrivit numaratorii poartiale. Nationalistul Vladimir Jirinovsky a primit aproximativ 6% dintre voturi.

Alegerea sa era sigura in contextul in care majoritatea rusilor nu au vazut nicio alternativa, iar procentul nu vine decat sa confirme puterea liderului de la Kremlin.

Rezultatul, in schimb, vine intr-un moment de crestere a tensiunilor dintre Rusia si Occident, in contextul otravirii fostului spion rus Serghei Skripal in Marea Britanie si a sustinerii lui Putin pentru Bashar al-Assad in Siria.

Putin, in varsta de 65 de ani, a castigat cel de-al patrulea mandat de presedinte, care il va mentine pentru inca 6 ani la Kremlin, pana in 2024.

Majoritatea alegatorilor nu vad nicio alternativa viabila lui Putin: domina total scena politica si a televiziunea de stat, de unde majoritatea oamenilor isi iau stirile. Televiziunea de stat ofera timp de emisie generos lui Putin si putin timp de emisie pentru rivalii sai.

Multi rusi cred ca a restabilit stabilitatea dupa haosul care a urmat dupa ce Uniunea Sovietica s-a prabusit.

Putin este acuzat ca a ordonat otravirea fostului agent Serghei Skripal in Marea Britanie si de sustinerea regimului Bashar al-Assad in Siria.

De asemenea, Rusia este in centrul atentiei si dupa acuzatiile potrivit carora s-a amestecat in rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA din 2016, chestiune anchetata in acest moment.

Cateva date punctuale despre Putin

Vladimir Putin a absolvit sectia de drept international a Facultatii de drept a Universitatii de Stat din Leningrad in 1975, cu o teza despre politica SUA pe continentul african. In timpul anilor de studentie, el a devenit membru al Partidului Comunist si a ramas membru pana la dizolvarea acestuia in decembrie 1991.

Dupa absolvirea universitatii, Putin a fost recrutat de KGB, in serviciul de contraspionaj.

Putin a demisionat formal de la serviciile de securitate a statului la 20 august 1991 in gradul de locotenent-colonel la 20 august 1991, a doua zi dupa anihilarea loviturii de Stat impotriva lui Mihail Gorbaciov.

In august 1999 Vladimir Putin a fost numit de catre Boris Eltin in functia de prim-ministru.

A devenit presedinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, dupa ce presedintele Boris Eltin si-a dat demisia, iar apoi a castigat alegerile prezidentiale din anul 2000.

In 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat pana in 7 mai 2008.

Din cauza limitei prevazute in Constitutie, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidential consecutiv in 2008, dar dupa victoria succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev in alegerile prezidentiale, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei. Putin a ocupat aceasta functie in intervalul 8 mai 2008 - 4 martie 2012.

In 2012 a devenit pentru alti 6 ani presedinte al Federatiei Ruse (in urma modificarii Constitutiei).

In 2014 anexeaza Peninsula Crimeii, care la acea data apartinea Ucrainei, dupa ocuparea sa de catre trupele rusesti. Procesul de anexare este considerat ilegal de catre comunitatea internationala.

In 2015, incepe sa ofere sprijin militar regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Cine a candidat impotriva lui Putin, pe cine reprezinta si ce sanse au avut ei