Noul ministru federal de interne, Horst Seehofer, doreste continuarea pe o perioada nedeterminata a controalelor de frontiera, reintroduse de unele tari din spatiul Schengen in septembrie 2015. „Controalele la frontierele interne trebuie sa aiba loc, atata timp cat UE nu reuseste sa protejeze si sa controleze in mod eficient frontierele externe”, a declarat duminica politicianul crestin-social, intr-un interviu datWelt am Sonntag. „Momentan, nu vad ca acest lucru ii va reusi, in viitorul apropiat”, a adaugat el.

Control de frontiera reintrodus la Freilassing septembrie 2015Foto: Captura YouTube

In plus, el insista pe tema acceptarii si de catre tarile est-europene ale UE, a cotelor de refugiati.

Seehofer isi confirma profilul de hardliner -pe care l-a avut si ca premier al Bavariei pana nu demult-, in problema refugiatilor, pledand pentru extinderea controalelor la frontierele interne germane. In prezent, „putine puncte de frontiera din Germania” sunt ocupate permanent, a remarcat ministrul federal de interne, adaugand ca „se va discuta, daca acest lucru poate ramane la fel”. Si nu ar fi vorba numai de prevenirea trecerii ilegale a frontierelor, ci si de „alte functii de protectie", a precizat el.

Pentru a accelera deportarile solicitantilor de azil respinsi, Seehofer a cerut, printre altele, crearea mai multor posturi pentru judecatorii administrativi. El a anunțat ca se va intalni cu ministrii de resort ai statelor federale cat mai curand posibil, pentru a identifica toate obstacolele care apar in calea deportarii.

Ulterior consultarilor, trebuie decis „unde trebuie sa schimbam legile, unde avem nevoie de acorduri cu tarile de origine, unde putem ajuta landurile si autoritatile sa efectueze expulzarile". Seehofer isi poate imagina o mai mare responsabilitate a guvernului federal in problema expulzarilor, promitand autoritatilor regionale:„Suntem gata sa ajutam mai mult”

.

Bulgaria, care detine actuala presedintie a Uniunii Europene, a cerut in luna februarie, Germaniei si altor patru tari, sa ridice rapid controalele la frontierele din cadrul UE. Austria, Germania, Danemarca, Suedia si statul ne-membru UE, Norvegia, ar trebui sa renunte la controalele la frontierele interne din spatiul Schengen, incepand cu luna mai a acestui an.

Datorita numarului mare de refugiati, in septembrie 2015, Germania a fost prima tara din Schengen care a reintrodus controalele interne, la frontiera austriaca. Exemplul sau a fost urmat de Austria, Danemarca (care mai introdusese controale si in 2011), Suedia și Norvegia. Comisia UE a solicitat de mult timp eliminarea treptata a acestor controale, introduse in urma crizei refugiatilor.

Horst Seehofer s-a referit si la unele tari din Europa de Est, care se opun distribuirii refugiatilor, acuzand Comisia Europeana de faptul ca ar fi avut un „ton imperativ”. Acest ton ar fi contraproductiv in aducerea acestor tari la numitorul comun al acceptarii cotei de refugiati. „Daca vom continua sa negociem cu rabdare, vom castiga majoritatea acestor tari, pentru distribuirea refugiatilor”, a spus el.

„O alta parte a tarilor va participa si in alte moduri, cum ar fi trimiterea unui personal mai mare la frontiere, sau acordarea de bani pentru securizarea comuna a frontierelor”, a precizat Seehofer, gandindu-se probabil si la contributia Germaniei in acest sens.