Emmanuel Macron i-a propus vineri lui Angela Merkel, pe care a primit-o la Elysee, sa stabileasca "o foaie de drum clara si ambisioasa pana in iunie" in vederea unei refondari a Uniunii Europene (UE), relateaza AFP.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: Colaj foto

"Se deschide, astazi (vineri), o etapa importanta, in care vom avea nevoie sa luam decizii pe termen scurt si sa trasam perspective pe termen mediu si lung pentru Europa noastra, mai indispensabila decat acum cateva luni", a declarat presedintele francez inainte sa discute cu cancelarul german, citeaza news.ro.

Emmanuel Macron a insistat asupra "responsabiitatii extrem de importamte" cu care se confrunta Parisul si Berlinul "in timp ce tensiunile internationale continua sa creasca".

"Eu am vointa sa reusim si cred ca putem", a adaugat cancelarul german.

"Este mai necesar ca niciodata ca Europa sa actioneze in mod unit intr-o situatie geopolitica in care multilateralismul este sub presiune", a adaugat Merkel.

Cei doi lideri au citat cazul otravirii lui Serghei Skripal, un fost spion, si a fiicei sale, Iulia, in Marea Britanie, reiterand "solidaritatea aliatilor" cu Londra.

"Condamnam aceasta ingerinta rusa, pentru ca totul sugereaza ca Rusia este cea care a comis aceste tentative de asasinat", a subliniat Emmanuel Macron.

Felicitand-o pe Merkel pentru ca si-a format noul Guvern, Macron a adaugat ca "timp de multi ani" Europa a "asteptat ca cuplul franco-german sa avanseze si sa propuna. Suntem pregatiti. Aceasta etapa se afla, asadar, in fata noastra".