O placa memoriala a fost inaugurata vineri, cu doua zile inainte de alegerile prezidentiale ruse, la Moscova, pe fatada imobilului in care a locuit Boris Nemtov, liderul opozitiei ruse asasinat in urma cu trei ani langa Kremlin, a constatat o jurnalista AFP.

Boris NemtovFoto: Stirile ProTV

"In acest imobil a locuit Boris Nemtov, un om politic remarcabil, ucis pe 27 februarie 2015", se poate citi pe aceasta mica placa, asezata de catre fiul opozantului, Anton Nemtov, in prezenta a zeci de jurnalisti si unor personalitati din opozitie.

"Am imortalizat, in sfarsit, memoria unei mari personalitati care a fost ucisa din cauza visurilor sale politice", a declarat, in cursul ceremoniei, Ksenia Sobciak, o jurnalista de televiziune apropiata opozitiei liberale si candidata in alegerile prezidentiale de duminica.

La sfarsitul lui februarie, mii de moscoviti au defilat la Moscova, in semn de omagiu fata de Boris Nemtov, agitand pancarte pe care se putea citi "Nu mi-e frica" si "Ne amintim, nu vom ierta".

Boris Nemtov, care a jucat un rol important in opozitia fata de Vladimir Putin si care a fost vicepremier in perioada presedintelui Boris Eltin, a fost impuscat cu patru gloante in spate, in strada, pe 27 februarie 2015.

In iulie 2017, cinci ceceni, originari din republicile musulmane Cecenia si Ingusetia, in Caucazul rus, au fost condamnati in acest asasinat, de un tribunal din Moscova, la pedepse cuprinse intre 11 si 20 de ani de inchisoare.

La finalul procesului, familia Nemtov a denuntat un "fiasco total" al justitiei, care nu a reusit sa gaseasca comanditarul.