Conor Lamb, candidatul democrat la alegerile speciale locale din Pennsylvania, reduta conservatoare prin traditie, a anuntat ieri ca l-a invins pe rivalul republican Rick Saccone cu o marja redusa de 641 de voturi. Desi rezultatul oficial va fi anuntat abia maine, scrutinul reprezinta o lovitura serioasa pentru Donald Trump, iar unii analisti considera ca rezultatul este prevestirea unui "val albastru" in alegerile nationale pentru Congres de la mijlocul mandatului, care vor avea loc peste opt luni, potrivit O Globo, citat de Rador.

Dupa cum era de asteptat, republicanii nu au recunoscut infrangerea si ar lua in calcul depunerea unei solicitari de renumarare a voturilor sau a unei actiuni in justitie, potrivit purtatorului de cuvant al Comitetului National Republican din Congres. Dar presedintele national al Partidului Republican, Paul Ryan, a declarat ca votul de ieri a fost "un semnal de alarma important". Si are dreptate, pentru ca, oricare ar fi numaratoarea oficiala, rezultatul va fi departe de marja de 20% cu care Trump a invins-o pe rivala sa, Hillary Clinton, in cursa prezidentiala din 2016.

Republicanii au evidentiat, de asemenea, faptul ca Lamb, un fost puscas marin in varsta de 33 de ani, nu are profilul traditional al candidatilor democrati, adoptand unele lozinci conservatoare, mai apropiate de republicani. Chiar si asa, este impresionant sa se vada evaporarea avantajului obtinut la alegerea lui Trump, ajungandu-se la rezultatul actual al lui Saccone, mai ales daca tinem seama de faptul ca regiunea, cunoscuta drept centura de rugina, cu productie de otel si de carbune, a fost in mod deosebit favorizata de politicile protectioniste ale Casei Albe, cum ar fi impozitarea recenta a importurilor de otel si de aluminiu.

Atat de mare este dezavantajul democratilor in zona metropolitana a orasului Pittsburgh, care cuprinde suburbiile sale, localitati mici si zone rurale - asa-numitul district 18 din Pennsylvania - incat partidul nu a candidat la ultimele doua alegeri pentru Camera Reprezentantilor. In afara de aceasta, in luna ianuarie, Saccone, in varsta de 60 de ani, ofiter de contrainformatii al Fortelor Aeriene, conducea cursa electorala cu un avans de 10 puncte. Trump insusi a participat la campanie, inclusiv la un mare miting sambata trecuta.

Votul din Pennsylvania survine la trei luni dupa infrangerea republicanului Roy S. Moore la alegerile speciale pentru Senat, care a fost doborat de acuzatiile de abuz sexual. Deja scrutinul de ieri a fost organizat pentru a ocupa locul vacant lasat de Rep Tim Murphy, un republican anti-avort, care a fost fortat sa demisioneze dupa ce a fost acuzat de o femeie cu care a avut o aventura de exercitarea de presiuni pentru a face avort. Infrangerea este un semnal de alarma pentru republicani. Aceasta dezvaluie o neincredere in crestere si pesimism fata de modul de guvernare al lui Trump.