Toata lumea stie ca noua mare coalitie dintre CDU si SPD "nu este o casatorie din dragoste", cum declara ieri noul ministru de finante, social-democratul Olaf Scholz. Dovada este ca, in alegerile parlamentare pentru cel de-al patrulea mandat de cancelar, Angela Merkel a obtinut 364 dintre voturile secrete - cu noua mai mult decat majoritatea, dar cu 35 mai putin decat suma deputatilor CDU si SPD. Un rezultat care arata clar dificultatile care o asteapta pe doamna cancelar, care in urmatorii patru ani se confrunta cu provocari precum cresterea populismului si reformarea unei Uniuni Europene confruntate cu brexit-ul, tensiunile cu unele tari din Est si popularitatea tot mai mare a partidelor anti-sistem, potrivit Diario de Noticias, citat de Rador.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

La sase luni dupa alegerile in care CDU si aliatul sau bavarez CSU s-au clasat departe de majoritatea voturilor, Merkel a fost investita ieri cancelar de catre presedintele Frank-Walter Steinmeier. In sala a asistat la acest moment istoric sotul sau, Joachim, si mama sa, Herlind Kasner, in varsta de 89. Aflata la putere din anul 2005, Merkel a fost privita ani de zile drept garantul stabilitatii, dar acest lucru s-a intors impotriva sa incepand din 2015 si impotriva politicii sale de deschidere fata de refugiati. Numai in 2015, Germania a primit peste un milion. Teama multor germani cu privire la acesti migranti, majoritatea musulmani, s-a reflectat in cresterea Alternativei pentru Germania (AfD), care dupa ultimele alegeri si intrucat SPD ramane la guvernare, a devenit principalul partid de opozitie. Merkel insasi a fost fortata sa cedeze in fata aripii mai de dreapta din partidul sau, stabilind un plafon pentru intrarea migrantilor.

Slabita de rezultatul electoral scazut, de cele mai lungi negocieri pentru formarea unui guvern german de la cel de-al doilea razboi mondial incoace si de acuzatiile de imobilism, asupra lui Merkel s-au exercitat presiuni pentru a indica un (sau o) posibil(a) succesor (succesoare). Alegerea lui Annegret Kramp-Karrenbauer pentru numarul doi din guvern a fost vazuta ca un raspuns la aceasta presiune. Si cancelarul a oferit si un loc in executiv (in fruntea sanatatii) celui mai mare critic al sau, ambitiosului Jens Spahn. La 37 de ani, el este cel mai tanar din noul executiv, a carui medie de varsta (putin peste 51 de ani) este inferioara celei anterioare. Cu sapte femei - la noua barbati - este, de asemenea, mai aproape de paritate.

Si daca unii se tem ca aceasta coalitie nu va putea rezista evaluarii pe care SPD intentioneaza sa o faca la 18 luni, Merkel este, totusi, un pilon pentru Europa. Chiar ieri, Spahn era asteptat la Paris pentru a pregati vizita cancelarului de maine. Aceasta va discuta cu presedintele Emmanuel Macron propunerile acestuia pentru elaborarea unui buget al zonei euro - o idee care pare sa nu entuziasmeze prea mult Berlinul. Cei doi lideri cauta o pozitie comuna inaintea Consiliului European din 22-23 martie de la Bruxelles. "Este nevoie de claritate pentru urmatoarea etapa", a declarat Merkel.

Cativa ministri

Olaf Scholz

Primarul orasului Hamburg este noul ministru de finante si vicecancelar. Lider interimar al SPD dupa demisia lui Martin Schulz, el face parte din cea mai conservatoare aripa a partidului. La varsta de 59 de ani, expertul in finante este un negociator de temut. Ieri, a recunoscut ca noul executiv al marii coalitii CDU/CSU-SPD "nu este o casatorie din dragoste", dar ca vor fi nevoiti sa lucreze impreuna.

Heiko Maas

Ca ministru al justitiei, Maas s-a evidentiat prin retorica sa puternica. O caracteristica pe care va trebui sa o controleze acum in noua sa functie de ministru de externe. La 37, cel mai tanar ministru al celui de-al patrulea executiv al lui Merkel a fost unul dintre cei mai mari critici ai cancelarului in cadrul CDU.

Horst Seehofer

Drastic in criticile la adresa politicii de azil a lui Merkel, liderul CSU, omologul bavarez al CDU, a promis deja sa accelereze si sa sporeasca deportarile de indata ce preia conducerea Ministerului de Interne. La varsta de 63 de ani, el sustine si toleranta zero fata de infractori.

Ursula von der Leyen

In fruntea apararii germane din 2013, Von der Leyen isi va pastra functia in noul guvern al lui Merkel. La varsta de 59 de ani, aceasta mama de sapte copii a fost indicata drept posibila succesoare a cancelarului si se vorbeste despre ea ca viitor secretar general al NATO (ar fi prima femeie in aceasta functie). Relatia sa cu fortele armate a suferit o uzura in ultimii ani, insa Merkel are incredere in ea.

Katarina Barley

Fiica unui britanic (fostul redactor-sef al postului de radio Deutsche Welle) si a unei germane, Barley trece de la portofoliul familiei si muncii la justitie. La varsta de 49 de ani, face parte din aripa cea mai de stanga din SPD.

Julia Klockner

Fosta profesoara de religie si morala si fost ziarista, la varsta de 45 de ani Julia Klockner este noul ministru al agriculturii. Conservatoare din punct de vedere social - se opune avortului si cercetarii celulele stem - Klockner a fost liderul CDU in landul Renania-Palatinat.

Jens Spahn

La 37 de ani, Jens Spahn este cel mai tanar ministru al noului guvern german. Reprezentant al noii generatii de politicieni din CDU, se spune despre el ca va fi cancelar candva. Critic dur al lui Merkel pentru politica sa de azil, a fost ales de ea pentru portofoliul sanatatii.

Peter Altmaier

Pana acum, seful de cabinet al Cancelariei, Peter Altmaier este noul ministru al economiei. Este pentru prima data in peste 50 de ani ca un membru al CDU ocupa aceasta functie. Altmaier, in varsta de 59 de ani, este considerat extrem de loial lui Merkel. Considerat centrist, va trebui sa se ocupe si de toate aspectele legate de energie