La zece zile dupa ce fostul ofiter al serviciilor secrete ruse Serghei Skripal, condamnat in Rusia pentru spionaj in favoarea Marii Britanii, a fost otravit cu o substanta neuro-paralizanta, Londra a instituit impotriva Rusiei o serie de sanctiuni dure. La baza lor au stat declaratiile premierului britanic Theresa May, potrivit carora Serghei Skripal a fost otravit cu substanta "Noviciok", conceputa in Rusia, potrivit agentiei TASS, citata de Rador.

Pozitia Rusiei

Reprezentantul permanent al Rusiei pe langa ONU, Vasili Nebenzia, a declarat ca "in Rusia nu a fost elaborat niciun produs de cercetare stiintifica sub numele conventional "Noviciok" si a subliniat ca toate programele de arme chimice au fost incheiate inca din anul 1992.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat ca Moscova pregateste deja masuri de raspuns corespunzatoare la actiunile Londrei fata de Rusia.

Iar ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat ca partea britanica incearca in mod grosolan sa induca in eroare comunitatea internationala.

ONU

Purtatorul de cuvant al secretarului general al ONU, Farhan Haq, a declarat ca Antonio Guterres este profund ingrijorat de informatiile privind otravirea lui Serghei Skripal si spera ca incidentul va fi "cercetat minutios". Farhan Haq a subliniat, de asemenea, ca "folosirea unor substante neuro-paralizante ca arme in orice conditii este inadmisibila, iar folosirea acesteia de catre un stat va insemna o incalcare serioasa a dreptului international".

NATO

Organizatia Tratatului Nord-Atlantic a cerut Rusiei sa raspunda la toate intrebarile Londrei si sa dezvaluie detaliile programului de elaborare a gazului neuro-paralizant "Novociok" in fata Organizatiei privind interzicerea armelor chimice, oferindu-si, totodata, ajutor la anchetarea cazului Skripal.

UE

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si-a exprimat solidaritatea cu premierul Marii Britanii in legatura cu "atacul organizat, probabil, de Moscova".

Iar purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Alexander Winterstein, a declarat, la randul sau, ca CE este gata "sa acorde sprijin total Marii Britanii".

China

Beijingul spera intr-o ancheta obiectiva si independenta a cazului de otravire a lui Serghei Skripal. "Speram ca va fi desfasurata o ancheta obiectiva si independenta, bazata pe fapte, in conformitate cu normele internationale, in urma careia sa fie trase concluzii bazate pe dovezi" - a declarat reprezentantul permanent al Chinei pe langa ONU, Ma Zhaoxu.

Franta

Franta asteapta concluzii oficiale in cazul Skripal. Parisul "nu se ocupa de politica fantastica pe teme atat de serioase" - a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Benjamin Griveaux.

SUA si Canada

Reprezentantul SUA pe langa ONU, Nikki Haley, a declarat ca "Rusia este responsabila de atacul asupra celor doi oameni din Marea Britanie cu folosirea unei substante otravitoare de uz militar, cu actiune neuro-paralizanta.

Iar ministrul de externe al Canadei, Chrystia Freeland, a declarat ca Ottawa a propus Londrei ajutor in ancheta in cazul Skripal si a adaugat ca "eventuala implicare a Rusiei in acest atac constituie o subminare a fundamentelor ordinii mondiale".

Australia

Ministerul de externe al Australiei este gata sa analizeze problema instituirii unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, a declarat seful diplomatiei australiene, Julie Bishop. "Noi avem deja insituite sanctiuni antiruse, dar, cu siguranta, vom analiza masuri de raspuns dupa incheierea anchetei si daca va fi luata o decizie de catre Consiliul de Securitate al ONU" - a adaugat Bishop.

Germania

Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, a declarat ca "este important faptul ca noi ne aflam de partea Marii Britanii", in timp ce deputatul Bundestagului, Heike Hansel, a acuzat autoritatile britanice de incercare de a crea o imagine negativa Rusiei si a cerut desfasurarea unei anchete independente a incidentului din Salisbury.

Cehia si Polonia

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, si-a exprimat, in numele polonezilor si a autoritatilor Poloniei, solidaritatea in legatura cu actiunile Guvernului Theresa May si a declarat ca folosirea armelor chimice pe teritoriul aliatului lor strategic nu poate ramane fara raspuns.

Pozitia Varsoviei a fost sustinuta si la Praga, unde ministrul ceh de externe, Martin Stropnicky, a declarat ca "Cehia condamna acest act inadmisibil in cel mai categoric mod posibil si isi exprima deplina solidaritate cu Marea Britanie".

Suedia si Finlanda

"Sustinem solicitarea partii britanice ca Rusia sa explice cum a putut fi folosita aceasta otrava intr-o tentativa de asasinat in Marea Britanie si consideram extrem de important ca persoanele vinovate de acest lucru sa fie trase la raspundere" - se afirma in declaratia Ministerului suedez de Externe.

La randul sau, Finlanda si-a exprimat disponibilitatea de a ajuta Marea Britanie in cercetarea acestui caz si considera ca trebuie descoperite persoanele vinovate de otravirea lui Skripal pentru a putea fi pedepsite, a declarat seful diplomatiei finlandeze, Timo Soini.

Spania si Romania

Guvernul Spaniei si-a exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, iar reprezentanti ai Ministerului spaniol de Externe au declarat ca "lupta impotriva producerii, detinerii si folosirii armelor chimice constituie un obiectiv integrant al intregii comunitati internationale".

Iar ministrul apararii nationale din Romania, Mihai Fifor, a declarat ca "ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie nu este decat o confirmare a faptului ca Rusia continua sa joace destul de agresiv".