Procurorul special Robert S. Mueller, care investigheaza amestecul Rusiei in alegerile americane din 2016, a cerut printr-un ordin de procuror "Trump Organization" sa transmita documente, inclusiv unele legate de Rusia, potrivit unor surse citate de The New York Times.Nu este insa clar de ce Mueller a ales aceasta solutie in loc sa ceara in mod direct documentele asa cum a procedat in toate cazurile. Prin aceasta citatie, Muller solicita inregistrari direct legate de afacerile presedintelui Trump, "apropiind ancheta si mai mult de presedinte". Reprezentantii companiei Trump au declarat ca nu au de gand sa obstructioneze ancheta si ca vor pune la dispozitia procurorilor toate documentele solicitate.

Robert Mueller, la BucurestiFoto: Agerpres

Mueller pare sa-si largeasca investigatia pentru a examina rolul pe care strainii l-ar fi jucat in finantarea activitatilor politice ale lui Trump. In ultimele saptamani, anchetatorii coordonati de Mueller au interogat martori, inclusiv un consilier al Emiratelor Arabe Unite, despre fluxul de bani catre Statele Unite.

Procurorul special a strans probe potrivit carora o intalnire in Seychelles din ianuarie 2017 a fost o incercare de a stabili un canal de comunicare intre administratia Trump si Kremlin, a scris Washington Post miercuri, 8 martie.

Erik Prince, fondatorul contractorului militar Blackwater si un sustinator al presedintelui Donald Trump, a declarat pentru parlamentarii americani anul trecut ca a discutat relatiile SUA - Rusia in timpul unei intalniri in Seychelles cu un om de afaceri rus care are legaturi cu Kremlinul.

The Post a spus ca un martor care coopereaza cu Rober Mueller a spus investigatorilor ca intalnirea a fost tinuta in asa fel incat un reprezentant al echipei lui Trump "sa se intalneasca cu un emisar al Moscovei pentru a discuta despre relatiile viitoare dintre cele doua tarii".

Potrivit ziarului, George Nader, un om de afaceri libanezo-american care a declarat ca a ajutat la organizarea intalnirii in Seychelles si a participat la ea, a depus marturie in fata unui mare juriu, in contextul in care anchetatorii examineaza discutii intre echipa de tranzitie a lui Trump si emisari ai Kremlinului.

Reprezentanti ai lui Prince nu au comentat imediat pentru Washington Post si au refuzat sa comenteze cu privire la dezvaluiri anterioare despre Nader si intalnirea din Seychelles.

Prince, a carui sora, Betsy DeVos, este secretarul pe Educatie al lui Trump, a declarat anul trecut ca el si Kirill Dmitriev, directorul Russian Direct Investment Fund (RDIF), s-au intalnit aproximativ jumatate de ora intr-un bar intr-o tara din regiunea Oceanului Indian, la sugestia unor oficiali din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Potrivit WP, Nader a cooperat cu Mueller si s-a intalnit in mai multe randuri cu anchetatori, dupa ce a fost oprit si interogat de FBI in urma sosirii sale la Washington, in ianuarie, pe Aeroportul International Dulles.

Agentii americane de informatii au stabilit ca Rusia s-a amestecat in alegerile din Statele Unite din 2016 pentru a-l ajuta pe Trump, un republican, s-o infranga pe candidata Partidului Democrat Hillary Clinton. Muller investigheaza aceasta imixtiune a Rusiei in campania lui Trump.

Si Deutsche Bank a fost somata de Mueller sa ii furnizeze documente legate de legaturile sale cu Donald Trump si familia sa, potrivit cotidianului Handelsblatt si Bloomberg, citate de AFP.

Aceasta cerere a fost facuta la sfarsitul anului trecut si va fi onorata de banca germana careia imperiul imobiliar al lui Trump - condus in prezent de cei doi fii ai presedintelui american - datoreaza circa 300 de milioane de dolari, a precizat Bloomberg, citand o sursa care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Robert Mueller, un fost director al FBI, a fost insarcinat in mai de ministerul Justitiei sa conduca ancheta privind ingerinta ruseasca in alegerile prezidentiale din 2016. Statutul de procuror special ii ofera o mare independenta si puteri extinse. Mueller a dat o mare lovitura vineri dupa ce si-a asigurat colaborarea in ancheta a fostului consilier pentru securitate nationala al presedintelui, Michael Flynn.