Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a facut apel la statele din G7 sa condamne si sa nu recunoasca alegerile prezidentiale ruse desfasurate de Moscova inclusiv pe teritoriul Crimeii aflate sub ocupatie - scrie agentia RBC, mentionand ca liderul ucrainean a facut acest apel in timpul unei intalniri cu ambasadorii tarilor din G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada). Potrivit lui Porosenko, este necesara analizarea alegerilor prezidentiale ruse din 18 martie si obtinerea unei reactii neechivoce din partea tarilor G7 privind nerecunoasterea acestui scrutin organizat de Moscova, potrivit Rador.

Petro PorosenkoFoto: AGERPRES

"As dori sa discutam despre alegerile rusesti care vor avea loc pe 18 martie. Ar fi crucial pentru noi sa obtinem din partea dumneavoastra (ambasadorilor G7) o declaratie ferma de condamnare si de nerecunoastere a alegerilor rusesti din Crimeea" - a declarat Porosenko, in discutia cu ambasadorii straini. "Apreciem foarte mult pozitia dumneavoastra anterioara" - a adaugat liderul ucrainean. Anterior, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a facut apel la locuitori din Crimeea ocupata sa nu participe si sa nu ajute la organizarea alegerilor prezidentiale ruse pe teritoriul peninsulei.

"Va indemn sa nu ajutati autoritatile de ocupatie ruseasca sa organizeze aceste alegeri si sa nu participati la aceste alegeri. Serviciul Federal de Securitate (FSB) ameninta rudele celor care nu doresc sa mearga la urne" - a remarcat Klimkin, intr-un mesaj adresat cetatenilor din Crimeea. Ministrul a mentionat ca locuitorii din peninsula ocupata traiesc cu permanenta frica. "Ceea ce trebuie sa facem este sa obtinem accesul organizatiilor internationale in Crimeea ocupata" - a subliniat Klimkin, adaugand ca este necesara mentinerea sanctiunilor si cresterea presiunii internationale asupra Rusiei.

De asemenea, potrivit lui Klimkin, este necesara infiintarea unei asociatii informale de "grupuri de prieteni ai Ucrainei" cu privire la eliberarea Crimeii de sub ocupatia rusa. Amintim ca alegerile prezidentiale rusesti vor avea loc pe 18 martie 2018, iar actualul presedinte al Rusiei, Vladimir Putin, care candideaza pentru un nou mandat, ar putea vota la una dintre sectiile deschise ilegal pe teritoriul Crimeii anexate.

Rada Suprema de la Kiev a cerut parlamentelor lumii sa nu recunoasca si boicoteze alegerile prezidentiale ruse desfasurate pe teritoriul Crimeii.