Rabinul Sef al Rabinatului Principal Inter-Provincial al Olandei si Director al Vaad Harabbanim al Olandei, Rabbi Binyomin Jacobs, a discutat cu Arutz Sheva la o conferinta a Centrului Rabinic al Europei (RCE) care a avut loc la Bucuresti, in Romania, potrivit Rador.

Rabbi Jacobs a declarat ca saluta conferinta, deoarece "fiecare rabin sta la locul lui si e singur si are multe probleme cu antisemitismul si asimilarea. Astfel ca daca te intalnesti cu altii, poti afla de la alti rabini cum se descurca ei cu [aceste chestiuni], care sunt problemele pe care le au si noi ne putem ajuta unul pe altul."

Rabbi Jacobs a observat ca in trecut "puteai spune ca cineva e un anti-sionist, dar asta nu insemna ca e antisemit, insa astazi e acelasi lucru. In teorie, poti face diferenta intre anti-sionism si antisemitism, dar astazi ele sunt la fel."

"Pentru multi oameni non-evrei, a fi evreu si a fi nascut in Israel este acelasi lucru", a remarcat el. "Daca vreau sa stiu daca exista vreo problema in Israel, nu trebuie sa ma uit decat la cat de des imi inconjoara politia casa. Casa mea, din Europa, e inconjurata de camere si de politie, iar daca exista vreun pericol de razboi - Doamne fereste - in Israel, vad politia venind mai des la casa mea."

"In Olanda scolile evreiesti sunt inconjurate de garduri, camere de securitate, agenti de paza si soldati. Acum 43 de ani o asemenea scena era de neimaginat. Era de neimaginat ca oamenii sa ma faca 'evreu jegos' pe strada. Astazi e ceva normal, si insusi faptul ca e normal este o chestiune foarte, foarte negativa", a afirmat Rabbi Jacobs.

"Vedem un antisemitism in crestere, o intoleranta in crestere fata de comunitatile evreiesti si evrei in general. Asta e ingrijorator, dar, cu toate acestea, aici, la conferinta, noi ne insuflam reciproc forta si putere pentru a ne continua munca."