Ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Nikky Haley, a declarat miercuri ca Statele Unite considera ca Rusia este responsabila pentru atacul chimic din Marea Britanie asupra fostului spion rus si a fiicei sale. De asemenea, ea mai spune ca Consiliul de Securitate al ONU ar trebui sa ia masuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Statele Unite considera ca Rusia este responsabila pentru atacul asupra celor doua persoane din Marea Britanie folosind neurotoxina de nivel militar," a spus Hailey la o intalnire a Consiliului de securitate, potrivit Reuters.

Statele Unite impartasesc opinia Marii Britanii conform careia Rusia a fost responsabila pentru atacul cu neurotoxina asupra fostului spion rus si sustin decizia de a expulza diplomatii rusi, a declarat Casa Alba miercuri, relateaza Reuters.

Acestia au spus ca "atacul se incadreaza intr-un tipar de comportament prin care Rusia ignora regulile internationale de ordine, submineazaa suveranitatea si securitatea tarilor din intreaga lume si incearca sa distruga si sa discrediteze institutiile si procesele democratice occidentale."

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat ca Romania se raliaza pozitiei oficiale a NATO in cazul otravirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal, transmite Agerpres.

El a afirmat, miercuri seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca tot ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie "nu face decat sa confirme faptul ca Rusia joaca in continuare destul de agresiv", mentionand ca se asteapta "ca pana la summitul NATO sa mai avem astfel de provocari".

"Ce s-a intamplat in Marea Britanie este un lucru extrem de grav. (...) Sigur ca suntem ingrijorati si sigur ca ne raliem pozitiei oficiale a NATO, pentru ca nu putem sa facem altfel. De altminteri, tonul belicos cu care Rusia raspunde de fiecare data declaratiilor statelor membre NATO sau NATO in sine este unul deja clasic. Rusia ameninta la randul sau. Rusia are o pozitie extrem de aspra", a afirmat Fifor.

Marea Britanie expulzeaza 23 de diplomati rusi si rupe relatiile la nivel inalt cu Moscova. May: Este "tragic" ca presedintele Putin a procedat astfel

Premierul britanic Theresa May a anuntat, intr-un discurs tinut in parlament, ca va expulza 23 de diplomati rusi. May a adaugat ca este cel mai masiv val de expulzari din ultimii peste 30 de ani. May declarase luni, in fata Parlamentului britanic, ca "foarte probabil" Rusia este responsabila pentru otravirea fostului agent dublu Serghei Skripal si a cerut Moscovei explicatii pana la sfarsitul zilei de marti.

Reactia ambasadei ruse: "Consideram ca aceasta actiune ostila este absolut inacceptabila, nejustificata si pripita. Toata responsabilitatea pentru deterioararea relatiilor Rusia-Marea Britanie apartine actualilor conducatori politici britanici".

Discursul premierului britanic a venit miercuri la foarte scurt timp dupa ce ambasadorul Moscovei la Londra a avertizat ca vor exista masuri reciproce daca Regatul Unit expulzeaza diplomati rusi.