Premierul slovac Robert Fico si-a prezentat miercuri demisia, ceruta de opozitie dupa asasinarea, in februarie, a unui ziarist care ancheta cazuri de coruptie, Jan Kuciak, scrie AFP.

Robert FicoFoto: AGERPRES

"Astazi, mi-am oferit demisia presedintelui Republicii" Andrej Kiska, a declarat premierul slovac. "Daca presedintele accepta, sunt gata sa demisionez maine", a declarat Fico.

Ziaristul Jan Kuciak investiga legatura dintre coruptia guvernamentala din Slovacia si mafia Italiana atunci cand a fost ucis.

Kuciak sustinea ca omul de afaceri italian cu legaturi in gruparea de crima organizata calabreza se stabilise in estul Slovaciei si a petrecut ani intregi delapidand din fondurile europene. Logodnica sa, Martina Kusnirova, a fost de asemenea ucisa, potrivit BBC.

Intr-un articol, neterminat si publicat ulterior de site-ul aktuality.sk, Jan Kuciak evoca cazuri de frauda in conexiune cu omul de afaceri italian si anturajul premierului Robert Fico.

Zeci de mii de slovaci au manifestat vineri seara la Bratislava si in alte orase, cerand demisia prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, relateaza agentia DPA.

Protestatarii au cerut eforturi anticoruptie, dupa asasinarea jurnalistului de investigatii Jan Kuciak. Pe bannerele lor se puteau citi apeluri la "o Slovacie respectabila" si la demisia guvernului, precum si avertismentul ca "Slovacia nu trebuie sa ajunga un stat mafiot" sau doar "Rusine!".

Marsurile au fost organizate de activisti civici neafiliati politic, care au declarat ca nu doresc ca la manifestatii sa ia cuvantul niciun politician. Potrivit organizatorilor, demonstratia din Bratislava a fost cea mai mare din 1989, cand fosta Cehoslovacie a rasturnat regimul comunist.