Dirijorul James Levine, acuzat de hartuire sexuala de cativa tineri, a fost concediat de Metropolitan Opera din New York, dupa o ancheta interna care a dus la descoperirea unor "probe credibile", scrie News.ro, citand BBC. Levine, care a negat acuzatiile facute public, a fost suspendat in functie in luna decembrie.

Dirijorul in varsta de 74 de ani a fost director muzical al Metropolitan Opera timp de 40 de ani.

In 2016, el s-a retras din motive de sanatate, dar a continuat sa colaboreze cu institutia ca director muzical emerit.

"Investigatia a dezvaluit probe credibile ca James Levine a avut un comportament sexual abuziv si hartuitor atat inainte, cat si in timp ce lucra la Met", a transmis opera din New York, intr-un comunicat.

In plus, este precizat ca a fost dovedit faptul ca dirijorul a abuzat si hartuit "artisti vulnerabili aflati la inceput de cariera".

Metropolitan Opera a transmis ca peste 70 de persoane au fost intervievate in timpul investigatiei.

Patru barbati au acuzat ca au fost abuzati sexual de Levine in urma cu mai multe decenii, unii dintre ei fiind adolescenti la acea vreme.

Dirijorul a numit acuzatiile "nefondate".

James Levine se lupta de mai multi ani cu boala Parkinson si alte probleme de sanatate, iar in ultima perioada, a dirijat dintr-un scaun cu rotile.

Personalitate a muzicii simfonice, James Levine a debutat la Met in 1971, conducand mai mult de 2.500 de reprezentatii pentru 85 de opere diferite. El a lucrat cu artisti precum Luciano Pavarotti si Placido Domingo. Nominalizat de 37 de ori la premiile Grammy, James Levine a castigat de 10 astfel de trofee. El a dirijat, intre altele, Chicago Symphony Orchestra pentru filmul "Fantasia 2000" al Disney.