Noua coalitie doreste sa-si inceapa rapid activitatea dupa lupta indelungata si fara precedent vizand formarea unui nou guvern, o lupta care a creat Germaniei mari probleme. Liderii Uniunii Crestin-Democrate (CDU), ai Uniunii Crestin-Sociale (CSU) si cei ai Partidului Social Democrat (SPD) s-au referit in primul rand la schimbarile datorate globalizarii si digitalizarii, precum si la criza cu care se confrunta Europa. "Ne asteapta multa munca", a declarat cancelarul Angela Merkel (CDU) la conferinta de presa comuna organizata luni, la Berlin, impreuna cu presedintele SPD, Olaf Scholz, si cu seful CSU, Horst Seehofer, scrie Die Zite, citat de Rador.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

La negocierile vizand formarea coalitiei, toate partile implicate s-au angajat sa faca acest lucru, a subliniat dna Merkel. Problemelor actuale li se vor adauga altele noi, cum ar fi tarifele punitive anuntate de presedintele Donald Trump, probleme care vor trebui sa fie rezolvate. "Sunt optimista si cred ca vom reusi", a mai spus dna Merkel. Viitorul minisru de finante si vicecancelar, Olaf Scholz (SPD), a promis: "Va fi un guvern bun", iar seful CSU, Horst Seehofer, a adaugat: "Si va fi un guvern social".

La aproape o jumatate de an dupa alegerile pentru Bundestag, cu mari pierderi pentru toate cele trei partide, CDU, CSU si SPD voiau ca, la amiaza, sa semneze contractul unei puternice coalitii, un contract care numara 177 de pagini. Miercuri, in Bundestag, dna Merkel va fi desemnata cancelar pentru a patra oara, dupa care Angela Merkel si ministrii vor depune juramantul.

Liderul CSU, Horst Seehofer, a subliniat ca germanii asteapta o punere rapida in aplicare a acordului coalitiei dupa atatea luni de negocieri. Acordul dintre CDU, CSU si PSD are o responsabilitate sociala mai mare decat cea din coalitiile precedente, a mai spus Seehofer, viitor ministru de interne. El a evidentiat problemele legate de pensii, de asigurari si de imbunatatirea sistemului de ingrijire a sanatatii. S-a convenit totodata ca, pana in anul 2025, problema somajului sa fie solutionata definitiv. El a mai vorbit si despre o reducere a impozitelor prin reducerea taxei de solidariate platite de 90% dintre contribuabili.

"Cea de-a patra Mare Coalitie din Germania nu a inceput ca un mariaj din dragoste", a recunoscut Scholz, viitorul vicecancelar si ministru de finante, "pentru ca cele trei partide sunt fundamental diferite", dar ele sunt totusi "dispuse sa coopereze contructiv si sa asigure o buna guvernare", a mai spus el. SPD doreste sa intareasca dreptatea sociala in Germania, "pas cu pas, zi de zi", a subliniat Scholz, care a preluat totodata temporar si conducerea partidului de la Martin Schulz.

Presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a aratat usurat, salutand finalizarea discutiilor pe tema formarii guvernului. "Sunt fericit sa vad ca perioada de nesiguranta s-a incheiat", a declarat Steinmeier luni, la Dusseldorf. "In timpul negocierilor din ultimele saptamani si al procesului de votare, nerabdarea crestea".

Partidele de opozitie au exprimat critici la adresa Marii Coalitii. "Cotractul are mari lacune si prevesteste mari probleme pe viitor", a estimat presedinta Verzilor, Annalena Baerbock. Ea a evidentiat mai ales problemele legate de clima, de informatizare si de combaterea saraciei. Liderul Partidului Liber Democrat (FDP), Christian Lindner, a criticat acordul, acuzandu-l ca nu usureaza in niciun fel situatia clasei de mijloc. "Tot acordul coalitiei este obsedat de notiunea de stat. Despre cetateni nu se vorbeste decat ca nevoiasi, lipsiti de aparare si pacienti or, asta e ingrijorator".