Premierul britanic Theresa May a declarat luni, in fata Parlamentului britanic, ca "foarte probabil" Rusia este responsabila pentru otravirea fostului agent dublu Serghei Skripal si a cerut din partea Moscovei explicatii pana la sfarsitul zilei de marti, scrie AFP.

Serghei SkripalFoto: Captura YouTube

Subliniind ca agentul toxic folosit impotriva lui Skripal si a fetei sale Iulia era o substanta de "calitate militara" dezvoltata de Rusia, May a dat termen Moscovei pana marti seara sa ofere explicatii Organizatiei pentru interzicerea armelor chimice.

Premierul britanic a afirmat ca nu exista decat doua scenarii posibile in ceea ce califica drept un atac "orb si imprudent impotriva Marii Britanii: fie un "act tintit" al statului rus, fie o "pierdere a controlului" din partea autoritatilor ruse asupra agentului toxic.

In lipsa unui raspuns "credibil" din partea Moscovei, "vom considera ca aceasta actiune constituie o folosire ilegala a forte de catre statul rus impotriva Regatului Unit", a adaugat ea.

Aceasta a reamintit ca otravirea se inscrie "intr-un context bine stabilit de agresiuni ale statului rus", mentionand conflictul din Donbas, anexarea ilegala a Crimeii, incalcarile repetate ale spatiului aerian al mai multor tari, campaniile de spionaj cibernetic, precum si "atacul barbar" impotriva lui Alexandr Litvinenko, fostul agent rus otravit cu Poloniu-210 si mort la Londra in 2006.

Evocand sanctiunile impotriva mai multor oficiali rusi in dosarul Litvinenko, care "raman in vigoare", ea s-a declarat "pregatita sa ia masuri mult mai importante". May a mentionat prezenta trupelor britanice stationate in Estonia in cadrul unei actiuni a NATO.

Rusia denunta un numar de circ in Parlamentul britanic

Rusia a respins insa acuzatiile premierului britanic, denuntand "un numar de circ" si o "provocare".

"Este un numar de circ in fata Parlamentului britanic", a afirmat purttorul de cuvant al ministerului rus al Afacerilor externe, Maria Zaharova. Discursului lui May in fata deputatilor britanici constituie o noua "campanie politica bazata pe provocare", a adaugat ea.