Statele Unite si-au consolidat pozitia de cel mai mare exportator de arme din lume in ultimii cinci ani, asigurand aproximativ o treime din armele comercializate la nivel global, conform unui studiu prezentat luni de Institutul International de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm, citat de dpa, relateaza Agerpres.

In cea mai recenta evaluare privind tranzactiile de arme la nivel mondial, SIPRI estimeaza ca volumul global al transferurilor de arme a crescut cu 10% in perioada 2013-2017, comparativ cu 2008-2012.

SUA au asigurat 34% din vanzarile globale de arme in aceasta perioada si au vandut arme catre cel putin 98 de tari, a precizat SIPRI. O mare parte din exporturile SUA a insemnat avioane de lupta si de transport.

Exporturile SUA din perioada 2008-2012 au reprezentat 30% din totalul la nivel mondial.

Aproape jumatate din vanzarile SUA au fost catre Orientul Mijlociu, in timp ce Asia a reprezentat o treime. La nivel de tari, Arabia Saudita a fost cea mai importanta piata de export pentru SUA, reprezentand aproape 20% din vanzarile americane de arme.

Rusia a fost al doilea cel mai mare exportator, cu circa 20% din livrarile globale de arme, trimitand arme catre 47 de tari, precum si catre fortele rebele din estul Ucrainei, conform think tank-ului. Mai mult de jumatate din exporturile Rusiei au mers catre India, China si Vietnam.

Franta a fost al treilea cel mai mare exportator, urmata de Germania si China.

Cinci tari - India, Arabia Saudita, Egipt, Emiratele Arabe Unite si China - au asigurat peste o treime din importurile globale de arme.

India a fost cel mai mare importator de arme in perioada analizata, cu 12% din total. Principalii sai furnizori au fost Rusia, SUA si Israel.