Zeci de mii de catalani au manifestat duminica la Barcelona, raspunzand apelului unei asociatii separatiste, pentru a cere formarea unui guvern care sa aiba drept obiectiv sa avanseze spre secesiune, scrie Agerpres.

45.000 de persoane au participat la marsul "Republica acum", organizat de Adunarea Nationala Catalana (ANC), potrivit politiei municipale, citate de AFP.

"Detinuti politici, libertate" sau "Niciun pas in spate", au scandat manifestantii, alaturi de apeluri la unitatea fortelor pro-independenta, potrivit EFE.

Cu toate ca au castigat majoritatea absoluta in parlamentul catalan la alegerile din 21 decembrie, partidele separatiste nu s-au inteles pentru moment in privinta investirii unui guvern regional.

Saptamana trecuta, cele doua principale partide pro-independenta au ajuns la un acord pentru a avansa spre secesiune, preconizand sa supuna la referendum o viitoare Constitutie catalana.

Fostul presedinte catalan Carles Puigdemont, destituit de Madrid pe 27 octombrie dupa proclamarea unei republici independente si care face obiectul unui dosar penal, s-a exilat in Belgia si, confruntat cu obstacole judiciare, a renuntat sa candideze din nou la conducerea regionala.

In asteptarea investirii unui executiv, Catalonia, regiune cu 7,5 milioane de locuitori, ramane sub administrarea directa a guvernului condus de Mariano Rajoy.