Marea Britanie va raspunde "in mod corespunzator" daca va fi dovedit ca un stat este implicat in otravirea fostului spion rus Serghei Skripal in Anglia, a declarat duminica ministrul britanic de Finante, Philip Hammond, potrivit News.ro.

Philip HammondFoto: Flickr US Gov

La postul de televiziune BBC, el a spus: "Aceasta este o investigatie a politiei, va fi condusa de probe si trebuie sa mergem unde ne duc probele. Trebuie sa permitem anchetei sa isi urmeze cursul. Dar, daca aceasta va dovedi implicarea unui stat strain, atunci, evident, va fi ceva foarte serios si guvernul va raspunde in mod corespunzator".

Fostul dublu-agent Serghei Skripal, in varsta de 66 de ani, si fiica lui, Iulia, in varsta de 33 de ani, se afla spitalizati in stare critica din 4 martie, cand au fost gasiti fara cunostinta pe o banca din orasul Salisbury.

Presa din Marea Britanie si politicienii au speculat ca Rusia ar fi avut de-a face cu acest atac, insa ministru britanic de Interne, Amber Rudd, a afirmat sambata ca este prea devreme sa poata fi spus cine este responsabil.

Skripal a tradat zeci de agenti rusi serviciilor secrete britanice inainte de a fi arestat la Moscova, in 2004. Doi ani mai tarziu, el a fost condamnat la 13 ani de inchisoare, iar in 2010 a primit azil in Marea Britanie, intr-un schimb de spioni dintre cele doua tari.

Politia britanica a spus ca o substanta chimica ce afecteaza sistemul nervos a fost folosita impotriva lui Skripal si a fiicei lui, insa nu a specificat despre care este vorba.

Urme ale substantei au fost gasite la Mill Pub si la restaurantul Zizzi, iar cei care au frecventat localurile au fost sfatuiti sa isi curete hainele si bunurile folosite in ultima saptamana.