Un numar de 11 state din regiunea Asia-Pacific, intre care Japonia si Canada, au semnat joi un acord comercial major, in lipsa Statelor Unite, dand un semnal puternic impotriva protectionismului si razboaielor comerciale, relateaza news.ro, care citeaza Reuters.

La Washington, presedintele american Donald Trump s-a angajat sa continue planul de a impune tarife pentru importurile de otel si aluminiu, masura care in opinia altor tari si a FMI poate declansa un razboi comercial.

Acordul Cuprinzator si Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) va reduce tarifele in tarile semnatare, care reprezinta impreuna peste 13% din economia globala, respectiv un PIB cumulat de 10.000 de miliarde de dolari. Impreuna cu Statele Unite, aceste tari ar fi reprezentat 40% din PIB-ul mondial.

Ministerul chilian pentru Afaceri Externe, Heraldo Munoz, a declarat ca acordul este un semnal puternic "impotriva presiunilor protectioniste, in favoarea unei lumi deschise comertului, fara sanctiuni unilaterale si fara amenintarea razboaielor comerciale".