Banca Mondiala a avertizat ca agravarea inegalitatii economice in UE risca sa alimenteze politica populista. Agentia de dezvoltare cu sediul in SUA va afirma intr-un raport ce urmeaza a fi publicat joi ca inegalitatea a crescut in multe parti ale UE dupa 1990, intrucat europenii cu venituri mici raman in urma pe piata muncii." Datele Bancii arata ca cei mai saraci 10% dintre europeni au saracit cu inca 7% in ultimele decenii, in vreme ce cei mai bogati 10% din UE s-au imbogatit cu 66%, potrivit Rador, care citeaza EUObserver.

Raportul observa ca regiuni sarace din parti ale Europei de Est, cum ar fi Ungaria si Polonia, inca mai au un PIB per capita mai mic de 50% din media UE, in ciuda faptului ca economiile nationale ale Estului au prosperat. Studiul arata ca cea mai mare parte a sudului Europei - Grecia, Italia, Spania - ramane si mai mult in urma UE, din cauza productivitatii scazute si a cresterii lente. Afirma totodata ca schimbarile tehnologice au anihilat in Europa 15% din slujbele ce presupun munca manuala in ultimii 15 ani.

Muncitorii manuali din Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Romania si Slovenia au fost cei mai afectati, afirma raportul. Conform unor detalii din raport oferite miercuri presei, pesimismul economic e rational in aceste regiuni si ar trebuie sa fie luat "foarte in serios" de catre institutiile UE. Se avertizeaza totodata ca acest pesimism poate fi foarte usor exploatat de politicieni populisti.

"Masinaria se va impotmoli daca nu se vor lua masuri pentru ca oamenii sa beneficieze in mod egal", a declarat intr-un comunicat Kristalina Georgieva, directoarea executiva a Bancii Mondiale si fost comisar european.Arup Banerji, seful departamentului Bancii pentru statele UE, a declarat: "UE creste, dar europenii nu cresc in mod unitar."

Georgieva a precizat intr-un interviu pentru ziarul Financial Times: "Daca e neglijat, riscul e chiar acolo ca oamenii sa se simta privati de drepturi, dezamagiti si abandonati". "Va exista teren fertil pentru populism - nu neaparat pentru [politicieni] care vin cu solutii, ci oameni care vin cu sloganul potrivit, punand un diagnostic problemei", a adaugat ea.

"Masinaria de convergenta a UE inca mai functioneaza - dar nu functioneaza pentru toata lumea si exista indicii privind decalaje in crestere", a declarat dna Georgieva. "Europenii cu venituri mici raman in urma pe piata muncii intr-o mare parte a UE. Daca nu se iau masuri in aceasta privinta, va exista o inegalitate in crestere, cu toate consecintele ei", a afirmat ea