A doua oara in cinci luni, un jurnalist de investigatie a fost asasinat intr-o tara membra a Uniunii Europene. Jan Kuciak si prietena sa, Martina Kusnirova, ambii in varsta de 27 de ani, au fost gasiti impuscati pe 24 februarie, in casa lor din Velka Maca, la o ora de Bratislava.

Robert FicoFoto: AGERPRES

In octombrie, Daphne Caruana Galizia, jurnalista din Malta, a fost ucisa de explozia unei bombe declansate in masina sa. Acesti doi jurnalisti aveau in comun faptul ca anchetau in legatura cu coruptia si frauda la varful statului, fiecare in tara lui. Primul articol al anchetei la care lucra Jan Kuciak, publicat dupa moartea acestuia, prezenta legaturi intre doi apropiati ai guvernului, o consiliera a premierului slovac, Robert Fico, si un colaborator al consiliului de securitate, si oameni de afaceri italieni avand legaturi cu mafia calabreza, 'Ndrangheta. Aceste doua persoane au demisionat, negand insa orice raspundere in crima impotriva jurnalistului anchetator si a prietenei sale, potrivit Rador, care citeaza Le Monde.

Asasinarea unui jurnalist este in sine o actiune foarte grava. Este deosebit de tulburator cand se petrece intr-o comunitate de state bazate pe valorile democratiei, statului de drept si libertatii de exprimare. Dar e si mai tulburator atunci cand autoritatile statului in cauza nu reactioneaza in mod adecvat.

In Malta, trei suspecti, raufacatori notorii, au fost arestati si incarcerati. Tacerea lor n-a permis deocamdata sa se ridice valul pentru a-i afla pe cei care au comandat uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, si ancheta bate pasul pe loc.

Tap ispasitor

La Bratislava, comportamentul premierului Fico dupa asasinarea lui Jan Kuciak este pur si simplu confuz. Populist de stanga cunoscut pentru luarile sale de pozitie provocatoare, mai ales fata de jurnalisti, Robert Fico a crezut mai intai ca iese din incurcatura oferind o recompensa de 1 milion de euro, pe care a prezentat-o sub forma unui teanc de bancnote, ca in filmele politiste, oricui ar face sa fie arestati vinovatii.

Fico a apreciat prost socul profund provocat de dublul asasinat in societatea civila slovaca. Pe 2 martie, in seara inhumarii tinerei perschi, 25.000 de persoane au protestat pe strazile capitalei. Ministrul culturii a demisionat. Presedintele Slovaciei, Andrej Kiska, i-a cerut prim-ministrului sa-si remanieze guvernul sau sa convoace alegeri anticipate. Robert Fico a incercat atunci sa deturneze atentia atacandu-l pe presedinte si gasind un tap ispasitor bine cunoscut in regiune, dusmanul numarul unu al liderului vecin, Viktor Orban: miliardarul si filantropul american de origine ungara George Soros.

Luni, dl Fico l-a acuzat pe presedintele Kiska ca s-a intalnit cu dl Soros, "un om cu o reputatie indoielnica", in septembrie, la New York, si ca incearca, determinat de aceasta influenta straina, sa destabilizeze guvernul. Ministrul justitiei, membra a unui partid din coalitie, i-a reprosat imediat "ca apeleaza la cele mai josnice instincte cu teoriile complotului". Prim-ministrul slovac este confruntat in prezent cu o adevarata criza politica. El le datoreaza concetatenilor sai, memoriei cuplului asasinat si partenerilor sai din Uniunea Euorpeana sa protejeze in sfarsit munca jurnalistilor, in loc sa-i insulte, si sa faca totul pentru a stabili responsabilitatile in uciderea lui Jan Kuciak.